Kommentar

Umiddelbar løslatelse!

Den saudi-arabiske kronprisen Mohammad bin Salmans regime er blant verdens mest undertrykkende og fortjener klar kritikk.

Bilde: (Official White House Photo Shealah Craighead)

Saudi-Arabia bryter de diplomatiske forbindelsene med Canada etter at sistnevnte har krevd løslatelse av politiske fanger. Norge må stille seg solidarisk med Canada ved å gjenta deres kritikk ordrett.

Onsdag ble menneskerettighetsaktivisten Samar Badawi arrestert av myndighetene i Saudi-Arabia, sammen med Nassima al-Sadah.

Badawi er søsteren til Raif Badawi, som er vel kjent for å ha blitt dømt til fengsel og gjentatte runder med piskeslag. Menneskerettighetsaktivistens «forbrytelser» omfatter fornærmelser mot islam og frafall fra religionen.

Det holdes regelmessig støttedemonstrasjoner i regi av Amnesty International for ham utenfor den saudi-arabiske ambassaden i Oslo.

Arrestasjonene er blant de siste av en bølge satt i gang av Mohammed bin Salman (MBS), kronprinsen som konsentrerer all makt i sine hender. Det innebærer liberalisering på noen områder, som at kvinner nå har rett til å kjøre bil, men innstramninger på andre områder.

Landet er og forblir blant de aller minst frie i verden.

Fredag tvitret det kanadiske utenriks-departementet om de siste arrestasjonene:

Denne kritikken falt det saudi-arabiske eneveldet så tungt for brystet at de søndag kveld utviste den kanadiske ambassadøren og hjemkalte sin egen ambassadør fra Ottawa. De fryser også all ny handel og investeringer.

Det er særlig kravet om «umiddelbar løslatelse» som det korrupte kongedømme synes er en så stor inngripen i deres suverene rett til å behandle sine innbyggere som slaver, at de nå tyr til slike skritt.

Norge bør sammen med resten av verdens demokratiske land stille seg solidarisk med Canada. Diplomatiske forbindelser er nyttige, men ikke dersom de innebærer å frasi seg retten til kritikk.

Jeg oppfordrer derfor den norske utenriksministeren til å gjenta meldingen fra sin kanadiske kollega ordrett. Det skulle være en enkel sak, selv om Ine Marie Eriksen Søreide ikke selv er på tvitter.

Les også min ferske artikkel om bruken av sharia i Iran.

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden