Politikk

Umulig situasjon for KrF

VINGLER: Partileder Knut Arild Hareide har i lang tid vinglet mellom høyre- og venstresiden. Foto: KrF

Bilde: KrF

Uansett hva partiet velger, befinner KrF seg i en knipe.

Akkurat nå slites Kristelig Folkeparti (KrF) mellom å være lojal mot landsmøtevedtaket om ikke å bidra til en regjering med deltakelse fra FrP og et ønske om å komme seg ut av det som fremstår som en lite fristende tilværelse de neste fire årene, der partiet skal befinne seg i opposisjon, men ute av stand til å felle de borgerlige uten at det vil vekke sterke reaksjoner i store deler av velgermassen, som minst av alt i verden ønsker at Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet skal ta over.

Derfor ser vi også nå at enkelte i KrF gir uttrykk for at partiet må kunne vurdere å sitte i regjering med FrP likevel. Men heller ikke tilhengerne av regjeringsdeltakelse mener dette er spesielt realistisk. Det vil rett og slett være umulig å forklare et slikt krumspring etter partiets gjentatte og mange forsikringer om at det aldri vil finne sted.

Partiet kan trøste seg med at de har stor politisk innflytelse, men det har de også hatt de siste fire årene, uten at det har gitt betaling i valg.

Vanskelige år

Uansett hva partiet velger, står de overfor vanskelige år fremover. Partiet kan trøste seg med at de har stor politisk innflytelse, men det har de også hatt de siste fire årene, uten at det har gitt betaling i valg.

KrFs politiske strategi de siste årene har vært en langsom form for seigpining, der partiet gjennom å vakle i veivalget mellom høyre- og venstresiden har påført seg selv usikkerhet og sterk slitasje blant kjernevelgerne. For det er ikke tvil om at de kristne kjernevelgerne hovedsakelig er orientert mot høyresiden. For de fleste KrF-velgere er det Høyre, ikke Arbeiderpartiet, som er andrevalget. Dette tydeliggjøres også av Terje Sørensens analyse av valgresultatet. TV 2s valgekspert hevder til Minerva i dag at partiet har tapt stort til Høyre og Frp.

Paradoksalt

Det er paradoksalt, etter en valgkamp der Hareide særlig i starten gikk langt i å gjøre Sylvi Listhaug og FrP til en hovedfiende.

Men det er lett å gjøre narr av Knut Arild Hareide. Samtidig er det åpenbart at partiet er midt i et dilemma. For kjernevelgerne er bokstavelig talt en døende gruppe. Klarer de ikke å bredde ut velgergrunnlaget slik partiet lykkes med på 90-tallet under Kjell Magne Bondevik, ja, da vil partiet før eller siden havne under sperregrensen. Kanskje heller før. Så har det norske samfunnet også endret seg siden den gang, og det er vanskelig å se hvordan KrF skal klare å hente nye velgere på venstresiden.

Men prosessen partiet befinner seg i nå, der enkelte tar til orde for regjeringssamarbeid, kan uansett også være forpostfektninger. Partiets nestleder Kjell Ingolf Ropstad fra Aust-Agder er kjent for å ha en borgerlig profil. Tar han over, kan det også være tenkelig at KrF i løpet av perioden vil kunne komme inn i regjeringen. Det vil i så fall være et endelig farvel til vaklingen mellom høyre- og venstresiden.

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden