Mediekritikk

Unge menn leser ikke såååå lite

Aftenposten tror på det utrolige og trykker det på forsiden. Nei, unge kvinner låner ikke 116 ganger mer skjønnlitteratur enn menn. Det korrekte er fire ganger så mye.

Aftenposten tror på det utrolige og trykker det på forsiden. Nei, unge kvinner låner ikke 116 ganger mer skjønnlitteratur enn menn. Det korrekte er fire ganger så mye.

Søndag slo Aftenposten opp på forsiden at ”unge menn står for kun 0,85 prosent av utlånene”.

Over to sider i Kulturdelen utbroderes dette under overskriften ”Her er tallene som viser at interessen for bøker er sviktende blant unge menn. Unge Kvinner: 335 566 bøker. Unge menn 2880 bøker”.

Det dreier seg om utlån av skjønnlitteratur til låntakere i aldersgruppen 24-30 år på landets folkebiblioteker, basert på statistikk fra 135 biblioteker i tidsrommet januar 2011 til september 2012.

Jeg syntes dette virket veldig merkelig. Særlig var det rart at mens lån av fagbøker økte litt for menn fra aldersgruppen 17-23 til 24-30, så falt utlånet av skjønnlitteratur med omkring 96 prosent. Og 116 utlån til kvinner for hvert utlån til menn – det kunne da umulig være riktig?

Denne statistikken, som stammer fra Bibliotek-Systemer AS, er ikke åpent tilgjengelig. Jeg nøyde meg søndag med å sende en e-post til Aftenpostens journalist Christine Spersrud Haug, der jeg luftet mine betenkeligheter, og spurte om hun var helt sikker på at tallene var riktige. Jeg har ikke fått noe svar.

I går var jeg opptatt med noe annet, men i dag sendte jeg en forespørsel direkte til kilden – Bibliotek-Systemer AS. Det viser seg at Aftenposten har fått tallene fra en mellommann, og på veien har det falt ut et siffer. Det korrekte tallet er 82 880 bøker, ikke 2 880.

Firmaet opplyser også at de varslet Aftenposten om feilen i går, men ikke har mottatt noe svar.

David Bach fulgte opp saken med intervjuer i søndagsutgaven.

Jeg forventer at Aftenposten trykker en skikkelig rettelse denne gangen.

Publisert kl. 10.40.

Oppdatering 11.40: Nettutgaven av artikkelen er nå rettet, på under en time. Det er bra. Så venter vi på hva som skjer på papir i morgen.

Oppdatering 29. mai: Aftenposten bringer i dag en rettelse i papirutgaven over to spalter, der det også henvises til min artikkel. Rettelsen er større enn vanlig er når pressen gjør feil, så dette er tilfredsstillende, selv om den selvsagt er langt mindre og mer bortgjemt enn det opprinnelige oppslaget. Kulturredaktør Åmås beklager, men påpeker at også det riktige tallet belyser reportasjen hovedbudskap.

Mediekritikkspalten er støttet av Fritt Ord.

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden