Kommentar

Uproblematisk samarbeid

Universitetets aula. Greit, mener artikkelforfatteren, hvis høyresiden får bli med neste gang. (Foto: Wikimedia commons)

Det er fire grunner til å la UiO og Agenda samarbeide, og én god grunn til å la være. Men la gå. Hopp til køys, hvis høyresiden også får bli med.

Da sentrum-venstre-tankesmien Agenda ble opprettet, var det noen av oss som var spent på resultatet. Ikke at vi mislikte fenomenet, men hvordan meisle ut en ny nisje i en skravleklasse som allerede er nokså gjennomført sosialdemokratisk? Eller som en venn sa: «Norge har allerede en stor sosialdemokratisk tankesmie. Den heter Universitetet i Oslo».

Det er litt slemt sagt, men bare litt.

Nå får samme universitet kritikk for å samarbeide med nettopp Agenda. Professor i filosofi, Olav Gjelsvik, spør om det er riktig av et universitet å samarbeide med en tankesmie med et uttalt politisk ståsted. Det dreier seg om Aulaforedraget 17.november, hvor både universitetet og tankesmien Agenda står som arrangør.

Tema er høyrepopulisme og de to inviterte gjesteforeleserne er Alice Marwick fra University of North Carolina Chapel Hill og Catherine Fleschi fra den britiske konsulentgruppen Counterpoint.

Fire grunner for

Denne kritikken bommer, av fire grunner. For det første er temaet populisme relevant og ikke veldig spisset i norsk partipolitisk kontekst. Det er en høyrepopulistisk dreining i Vesten, og den er det relevant for både synsere, politikere, medier, tankesmier – og akademia.

For det andre er de inviterte gjesteforeleserne først og fremst akademikere, og de er slett ikke norske partipolitikere. Et Agenda-arrangement med norsk, politisk slagside hører ikke hjemme under et UiO-banner, men det er det ikke snakk om her.

Civita har medarbeidere som samtidig er knyttet til universiteter.

For det tredje er det positivt at tankesmier samarbeider med akademia. Ja, det må to til for å danse tango, så vi kan like gjerne snu på det. Hvis vi skal holde oss med tankesmier her i landet, er det all grunn til å ønske dem alt godt. Da er samarbeid med universiteter (hvor medarbeiderne tross alt kommer fra) av det gode. Civita har for eksempel medarbeidere som samtidig er knyttet til universiteter.

For det fjerde er det ingen hemmelighet at «ingen er nøytrale», som det heter. Alle vi som har tasset rundt på Blindern, har møtt forskere og forelesere med mer uttalt venstreradikale meninger enn harmløse Agenda. Gitt at arrangementet er såpass faglig som det fremstår, er det tullete å hisse seg opp over dette.

Den gode grunnen mot

Det er imidlertid én god grunn til at UiO kanskje bør ligge unna dette samarbeidet. Ville et tilsvarende samarbeid med Civita blitt akseptert – av ledelse, ansatte og studenter? Svaret bør være ja, men jeg tror det ville vært nei. I så fall er det et problem.

Jeg har nemlig ikke tall på hvor mange ganger jeg i «Blindern-miljøer» har måttet gå i høyreavvikende forsvarsposisjon overfor folk som reduserer høyresiden til noen vulgære egoister som er uberørt av lidelse, rasisme og annen dævelskap.

Vi har en sunn skravleklasse, stort sett.

«Jeg slår faktisk ikke min kone!»

Dette gjelder ikke skravleklassen. «Vi har en sunn ungdom» pleide gamle folk å si på TV i sort-hvitt-tiden hvis ungene spilte ludo i fritidsklubben og hadde kort hår. Vi har en sunn skravleklasse, stort sett. Fløyene anerkjenner hverandre som seriøse aktører.

Men særlig blant studenter, da jeg selv var student og fremdeles om jeg omgås slike, har jeg måttet forklare pedagogisk (og festbremsende) at man kan stå til høyre uten å representere en «interesse», og faktisk være for velferd og mot ondskap. Men det blir jo en sånn «Nei, jeg slår faktisk ikke min kone»-stemning av det hele.

Det er ikke den enkeltstående sengehyggen mellom UiO og Agenda i Aulaen jeg har noe imot.

Gå til sengs med høyresiden også!

 Det er dette som gjør meg litt skeptisk til samarbeidet. Jeg regner Agenda som en seriøs aktør, og leser ting derfra. Det samme er tilfelle med Civita, som står meg nærmere ideologisk.

Det er ikke den enkeltstående sengehyggen mellom UiO og Agenda i Aulaen jeg har noe imot. Men både Civita og Agenda er aktører med en, kremt, agenda. I et studentmiljø som særlig på øvre Blindern er temmelig rødt, bør ikke universitetet legitimere at høyre-venstre-aksen strekker seg fra Motmakt, via Rødt og SV i sentrum og over til Arbeiderpartiet på høyresiden. Universiteter bør trigge nysgjerrighet overfor utfordrende meninger og ikke sementere fastlåste, bastante holdninger. Ikke for å tjene noen agenda (!), men fordi det er et universitet. Et ensidig samarbeid med én fløy kan bidra til en slik sement.

Men la gå. La Agenda og UiO få hoppe til køys og danne et helt sikkert interessant foredrag i aulaen – forutsatt at aktører på høyresiden får slippe til neste gang.

 

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden