Utdanning bør koste

Svar til Schei: Høyere utdanning er både et privat og offentlig gode. Økonomiske incentiver, som en moderat egenandel, bør få virke også på dette området.

Publisert Sist oppdatert

I likhet med Amanda Schei, som svarer på mitt notat om behovet for egenandeler i høyere utdanning, har også jeg opplevd en ”rød løper til høyere utdanning”. Mine foreldre har høyere utdanning, og det har gitt meg mange fordeler. Schei sier at hun flere ganger har kjent på at det er urettferdig å komme fra en familie med høyt utdanningsnivå, men jeg skjønner ikke helt hvorfor dette er urettferdig? Jeg er usikker når jeg ser inn i et sikringsskap eller skal skifte dekk på bilen, men er det urettferdig?

Schei mener at vi må huske på at det ikke er like naturlig å ta høyere utdanning for alle: ”Ikke alle vokser opp med foreldre som kan hjelpe med lekser, et hus fylt av flere bøker enn man kan telle, og filosofiske diskusjoner rundt middagsbordet,” skriver hun. Ja, vi som kommer fra møblerte hjem er heldige. Det bør vi huske på i møte med andre som ikke gjør det, men jeg er uenig i at det står i et motsetningsforhold til moderate egenandeler i høyere utdanning.  Det viktige er at de som har lyst og talent har mulighet til å studere. Har man gode nok karakterer til å komme inn på et studium skal en ha muligheten til det, gjennom stipend og lån fra Lånekassen.

Det kan tenkes at en egenandel i høyere utdanning virker vel så disiplinerende på studenter med foreldre med høyere utdanning, som de uten. Det kan godt være at advokatsønnen har glede av noen år på kunsthistorie før han ”tar til fornuft” og begynner på jusstudiet, men det er ikke gitt at det ikke bør være egenandeler på slike ”dannelsesreiser”. Samtidig kan det tenkes at ambisiøse og talentfulle unge mennesker som har foreldre som ikke stemmer ved valg og tror at Kant bare er noe du kan ramle utenfor, ikke lar seg skremme av en egenandel.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,- i året,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS