Redaksjonen blogger

Utmeldt

Med påstanden om at jødene har tjent seg rike på Holocaust har pr-rådgiver Elisabeth Norheim meldt seg ut av det offentlige ordskiftet.

Med påstanden om at jødene har tjent seg rike på Holocaust har pr-rådgiver Elisabeth Norheim meldt seg ut av det offentlige ordskiftet. 

Thomas Seltzer balanserer i Trygdekontoret på en knivsegg. Noen ganger lykkes han svært godt i å formidle komplekse tema på en god og morsom måte, andre ganger blir resultatet mest underholdende TV. Gårsdagens utgave av Trygdekontoret var mest det siste. Men i etterkant av TV-programmet har Seltzer selv lagt ut en uklippet versjon av samtalen mellom pr-rådgiveren Elisabeth Norheim, bloggeren Suzanne Aabel, skribent Sandeep Singh og Civitas Bård Larsen. I klippet blir antisemittisme i Norge diskutert og bloggeren Aabel som selv er jødisk forteller om sine opplevelser med jødehat i hverdagen. Hvorpå pr-rådgiver Norheim presterer å uttale følgende:

«Ja, ja, ja. Jeg er dritsjalu på jøder jeg. De ble gassa, og så var det etterpå, da var det faen heller, da var det bare å kjøpe hele dritten. De har bare kjøpt opp alt. Ja men, det er jo de rikeste folka overalt. (Vi) har liksom bare Oprah.»

Selv tilhører jeg de som mener at det i enkelte sammenhenger kan være interessant og riktig å la personer med ekstreme holdninger delta i det offentlige ordskiftet.  Men da på rette premisser. Det er sjelden interessant å diskutere med dem, men det kan likevel være interessant å sette seg inn i hvordan de tenker. I så måte var onsdagens program svært interessant. 

Men Norheim er ikke bare en person med ekstreme holdninger til jøder. Hun er også en person som tidvis blir invitert til å uttale seg i mediene. Blant annet har hun uttalt seg om feminisme og alkoholkultur i NRK. 

Slike opptredener tar jeg det nå for gitt at det blir en slutt på. Forestillingen om at jødene har «tjent seg rike på Holocaust» er en motbydelig forestilling. Bak slike utsagn skjuler det seg gjerne en tankegang om en jødisk-sionistisk konspirasjon, hvor jødenes lidelser utnyttes for å skaffe sionistene makt og innflytelse. 

Det blir ikke bedre av at Norheim i andre sammenhenger gjerne fremstiller seg som antirasist. 
 
Anstendige palestinavenner holder seg selvsagt for god for slik retorikk og det er kun unntaksvis at man støter på slike argumenter i norsk offentlighet. En slik stemme var Hans Olav Brendberg som i sin tid ble ekskludert fra Rød Valgallianse. Han var en aktiv pådriver for å at venstresiden skulle omfavne konspirasjonsteorier om jødisk makt. Jeg var da selv i ledelsen av partiet og en aktiv pådriver i eksklusjonsprosesen.  

Jeg skal ikke oppfordre norske redaktører til å nekte å trykke leserinnlegg fra Elisabeth Norheim, men jeg vil anbefale NRK og andre å være forsiktige med å invitere henne til TV-studioer og debatter i fremtiden. Hvis hun ikke beklager uttalelsene, bør hun ekskluderes fra den dannede offentlige samtale. Hun har ingenting der å gjøre. 

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden