Utenriks

Valg i Tsjekkia: – Største populistiske gjennombrudd siden Brexit

Korrupsjonsanklagene hindret ikke milliardæren Andrej Babis i å gjøre et brakvalg i Tsjekkia. Her med kona Monika Babišová.

Bilde: David Sedlecký / Wikimedia Commons. CC BY-SA 4.0.

– Kan sende landet i hendene på høyre- eller venstreekstremister, sier politisk kommentator i Tsjekkia til Minerva.

Hele 30 prosent av stemmene ved helgens parlamentsvalg i Tsjekkia gikk til milliardæren Andrej Babis og anti-etablissement-bevegelsen ANO. Med det fikk Babis nesten tre ganger så mange stemmer som nest største parti, det liberalkonservative, EU-skeptiske partiet ODS, som fikk 11,3 prosent.

ODS var for øvrig det eneste av de tradisjonelle partiene som fikk over 10 prosent av stemmene. Valgresultatet ellers viser et tydelig opprør mot den tradisjonelle politikken: I tillegg til Babis’ brakvalg fikk Piratpartiet, et liberalt protestparti som går inn for flere folkeavstemninger og mer av såkalt direkte demokrati, 10,8 prosent, mens det uttalt nasjonalistiske partiet SPD på ytre høyre fløy, som vil melde seg ut av EU og NATO, fikk 10,6 prosent av stemmene.

– Tsjekkerne har helt tydelig gått inn for å velge anti-etablissement fremfor de vanlige partiene, sier Christian Kvorning Lassen ved den tsjekkiske tankesmien Europeum til Minerva.

Ondrej Houska i avisen Economia sier til Minerva at valgresultatet i Tsjekkia, med over 50 prosent av stemmene til populistiske anti-establissement-partier, er det største gjennombruddet for populister siden Brexit, noe han også skriver hos EU Observer i dag.

Anklaget for korrupsjon

Babis seilte inn til overlegen seier med det Trump-inspirerte mantraet «running the state like a business». Og det er til tross for det ironiske ved at en av hovedsakene til Babis’ protestbevegelse er å ta et oppgjør med den korrupte politikerstanden, mens Babis selv er under etterforskning for korrupsjon. Milliardæren er tiltalt for å ha mottatt to millioner euro i EU-subsidier til sitt mat- og landbruksimperium på ulovlig vis.

Men selv om mye av valgkampens fokus har handlet om hvorvidt Babis er skyldig i anklagene eller ikke, har ikke tiltalen gjort ham mindre populær hos velgerne. Snarere tvert imot.

– Det skyldes nok både at han som forretningsmann sees på som bedre egnet til å drive staten effektivt enn politikere, at mange tenker at Babis som styrtrik ikke har noe behov for å stjele – og at tsjekkere flest har en mistenksom holdning overfor EU og Brüssel, som sto bak subsidiene Babis er anklaget for å ha tatt imot, sier Ondrej Houska til Minerva.

Korrupsjonsanklagene kan likevel stikke kjepper i hjulene for Babis når han nå skal gå i regjeringsforhandlinger.

Korrupsjonsanklagene kan likevel stikke kjepper i hjulene for Babis når han nå skal gå i regjeringsforhandlinger. Sjefen for ODS, partiet som ble nest størst, uttalte i går til den tsjekkiske avisen Seznam.cz at partiet helst vil forbli i opposisjon. De nåværende koalisjonspartnerne til ANO, Sosialdemokratene og Kristendemokratene, sier de vil forhandle med ANO-bevegelsen, men at Babis selv bør holde seg ute av regjering på grunn av de grove anklagene.

Minervas prosjekt om Øst-Europa

Den samme motviljen er å finne både hos samtlige av de tradisjonelle partiene og hos Piratpartiet: Det er uholdbart å ha en minister som har en så alvorlig, formell anklage mot seg.

Babis på sin side hevder sin uskyld, og mener etterforskningen mot ham er politisk motivert.

Høyre- og venstreekstremister

Hvilke mulige regjeringskoalisjoner kan vi dermed vente oss? Christian Kvorning Lassen fra tankesmien Europeum i Praha forteller til Minerva at han tror det er tre alternativer. Det ene er en fortsettelse av dagens koalisjon, altså Kristendemokratene, Sosialdemokratene og ANO. Det andre alternativet er en koalisjon mellom ANO og liberalkonservative ODS, eventuelt også med sentrumspartiet Kristendemokratene.

– Men begge disse alternativene avhenger av at de andre partiene svelger motstanden mot Babis, sier Lassen, som understreker at selv om Babis har vunnet valget, har han ikke frihet til å gjøre hva han vil – han er avhengig av koalisjonspartnere, og dem kan han ikke akkurat velge og vrake i.  

Det siste alternativet for Babis er en koalisjon med det nasjonalistiske SPD på ytre høyre fløy og kommunistpartiet KSCM, sier Lassen. Dette er en koalisjon Babis selv har uttrykt at han ikke ønsker, og partiene har lite til felles annet enn skepsisen mot EU, selv om Babis er en mer pragmatisk EU-skeptiker enn partiene på ytre høyre- og venstre fløy. Tomio Okamura, lederen for SPD, har sagt at en av betingelsene for å inngå samarbeid med Babis er en folkeavstemning om EU – i tillegg til kjernesakene til partiet, som er streng innvandringspolitikk og forebygging mot islamisme.

Moralsk dilemma

En koalisjon mellom Babis og protestpartier på ytre høyre og venstre fløy vil være bekymringsverdig for demokratiet i landet, mener Lassen, som tror en slik koalisjon knapt vil bli styringsdyktig, men at det er en mulighet hvis alle de andre partiene stenger Babis ute.

– Å danne regjering kommer til å bli veldig vanskelig.

Ondrej Houska sier til Minerva at de nå sterkt svekkede tradisjonelle partiene nå står overfor et stort dilemma:

– Selv om det er moralsk riktig av partiene å avvise Babis når han har en formell anklage mot seg, kan det hende den prinsippfastheten vil føre landet over i hendene til høyre- og venstreekstremister, nemlig SPD og kommunistene, sier Houska til Minerva.

Det er et stort dilemma, særlig for sosialdemokratene, som nesten ble utradert i dette valget, påpeker han.

Med tanke på brakseieren Babis halte i land, er det heller ikke sannsynlig at han vil tre tilbake og la en annen ANO-politiker lede en regjering. Derfor tror jeg også at det å danne regjering kommer til å bli veldig vanskelig, avslutter Houska.

Fra forsiden