Ved et paveskifte

Benedikt XVI etterlater seg en betydelig intellektuell og åndelig arv. Den viktigste oppgaven for den nye paven blir å revidere Kirkens administrasjon og ledelse.

Publisert

Benedikt XVI etterlater seg en betydelig intellektuell og åndelig arv. Den viktigste oppgaven for den nye paven blir å revidere Kirkens administrasjon og ledelse.

I skrivende stund er kardinalene samlet i Roma for forberedende møter til konklavet hvor Benedikts XVIs etterfølger skal velges. Benedikt XVIs avgang har skapt en ny situasjon for oss katolikker. Kardinalene skal ta stilling til hans pontifikat mens han ennå er live, de skal se hva som er ugjort og hva som er de største utfordringene Kirken står overfor i dag. Og vi andre skal forholde oss ikke bare til internt kirkelige forhold - hvordan tituleres en avgått pave, hvor skal han bo, hvilken stilling skal han ha, men vi blir også en medieoppmerksomhet til del som savner sidestykke. På NRK.no var det mulig å følge pavens reise fra Vatikanet til Castel Gandolfo live på nett-tv, og TV2 Nyhetskanalen sendte direkte i fire timer. Med pave Johannes Paul IIs besøk i de nordiske land I 1989 som unntak, kan jeg ikke huske å ha vært vitne til noe tilsvarende i de omkring 20 år jeg har vært engasjert i katolsk informasjonsarbeide her til lands.

Nå er det ingenting i katolsk kirkerett som forbyr en pave å gå av. Tvert imot, det er helt opp til den sittende paven om han vil ivareta sitt embete like til han dør, eller tre av tidligere. Avgjørelsen er ene og alene hans. Det er bare det at ingen, nesten ingen, har gjort det før ham. Med ett unntak, pave Coelestin V på sent 1200-tall, er det ingen andre som har trukket seg helt frivillig. Pave Coelestin er forøvrig eneboeren som ble valgt til pave og som mistrivdes så grenseløst at han trakk seg etter bare fem måneder.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digitalt månedsabonnement til 89 kr i måneden

Bestill her

Digitalt årsabonnement til 699 kr i året

Bestill her

Digitalt årsabonnement og kvartalstidsskrift til 1050 kr i året

Bestill her