Debatt

Venezuela: Grove beskyldninger mot Leopoldo Lopez fra Benedicte Bull

Det er ikke uten grunn at Amnesty International omtalte Leopoldo Lopez som en politisk fange, skriver Eirik Løkke.

Bilde: Wikipedia

Bull burde vite bedre enn å beskylde Lopez for å oppfordre til vold.

I Dagsnytt 18 (30.april) fremsatte professor Benedicte Bull grove beskyldninger mot Leopoldo Lopez, en av Venezuelas ledende opposisjonspolitikere og en nær alliert av Juan Guaido, som er anerkjent av 54 regjeringer som Venezuelas faktiske president.

Bull hevdet i sendingen at Lopez oppfordrer til vold. Det er en påstand uten rot i virkeligheten. Leopoldo Lopez har i mange år vært en markant kritiker av regimet, som har utviklet seg i stadig mer autoritær retning.

Under president Nicolas Maduro er landets demokratiske infrastruktur demontert, mens opposisjonelle, inkludert Leopoldo Lopez, er blitt fengslet.

Lopez ble fengslet etter demonstrasjonene i februar 2014, og i september 2015 ble han dømt for oppfordring til vold gjennom såkalte sublime budskap eller en form for «kodede meldinger», siden man ikke kunne finne reelle oppfordringer til vold. De fleste observatører fordømte dommen for det den var, nemlig en Kafka-prosess.

Det er ikke uten grunn at Amnesty International omtalte Leopoldo Lopez som en politisk fange. Til tross for behandlingen Lopez har fått av regimet, har han gjennom hele sin opposisjonsaktivitet insistert på ikke-voldelig motstand i form av folkelig mobilisering.

Når Lopez har vært en så tydelig talsperson for ikke-voldsprinsipper (han har blant annet studert Martin Luther King nøye), er det spesielt at Benedicte Bull beskylder Lopez for å oppfordre til vold. Ekstra besynderlig er det at hun bruker Maduro-regimet som sannhetsvitne.

Benedicte Bull burde vite bedre.

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden