Venezuela og Leopoldo López: Svar til Eirik Løkke

Eirik Løkke og jeg er helt enige om at ansvaret for voldsbruk og brudd på menneskerettigheter i Venezuela de siste årene i all hovedsak ligger hos regjeringen til Nicolas Maduro.

Publisert   Sist oppdatert

Eirik Løkke hevder at jeg kommer med grove beskyldninger mot Leopoldo López i et innslag på Dagsnytt 18 30. april, der jeg refererer til hans tidligere åpning for voldsbruk for å velte regimet i Venezuela, og at han ble fengslet i 2014 for å ha oppfordret til voldsbruk.

La meg først understreke at jeg og Eirik Løkke er helt enige om hvor ansvaret ligger for voldsbruk og brudd på menneskerettigheter i Venezuela de siste årene: det ligger i all hovedsak hos regjeringen til Nicolas Maduro. Regjeringen har skapt en dramatisk økonomisk og sosial situasjon og samtidig gradvis stengt alle demokratiske kanaler for opposisjon. Videre har regjeringen bevæpnet sivile gjennom mange år (en prosess som begynte under Maduros forgjenger Hugo Chávez) og derigjennom økt risikoen for vold. Og ikke minst har regimets vist brutal framferd mot demonstranter og mot politiske opposisjonelle, og står for en rekke vel dokumenterte menneskerettighetsovergrep.

Vi er også enige om at Leopoldo López har vært en politisk fange, noe jeg understreket i innslaget. Da jeg ble spurt om hvem han var, la jeg vekt på at han var en ganske annen lederskikkelse enn Juan Guaidó. Jeg pekte på at López i større grad hadde åpnet for vold. Det var blant annet fordi han støttet kuppet i 2002. I 2014 gikk han imot opposisjonsflertallet som ønsket en løsning ved forhandling og valg, og organiserte #lasalida - en protestbølgen som søkte å presse Maduro ut ved hjelp av gatemobilisering. Måten disse ble organisert på, gjorde det svært sannsynlig at det ville føre til voldsepisoder[1].

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digitalt månedsabonnement til 89 kr i måneden

Bestill her

Digitalt årsabonnement til 699 kr i året

Bestill her

Digitalt årsabonnement og kvartalstidsskrift til 1050 kr i året

Bestill her