Kommentar

Venstre må gå inn i regjering

Bilde: Hans Kristian Thorbjørnsen / Høyre [CC BY-SA 2.0]

Partiet har alt å vinne på å bli med Høyre og Frp i regjering – med eller uten Krf.

Under Venstres valgvake i går kveld gjentok Trine Skei Grande at partiet «ikke har gått til valg på en forpliktende samarbeidsavtale». Det er, om enn i forkledning, en klar beskjed om at det ikke blir aktuelt å være støtteparti for regjeringen.

Klok av skade, vil mange si. For selv om Venstre har fått gjennomslag for mye ved å være støtteparti, har de også måttet svelge mange kameler, særlig når det kommer til Sylvi Listhaug og Frp.

Flere partikilder Minerva har snakket med, har det siste døgnet sagt seg enig i at partiet trolig ikke vil overleve fire nye år som samarbeidsparti. Selv om man ikke er enige om hva neste steg bør være, er det enighet om én ting: at man står igjen med to alternativer, enten å gå i regjering eller stå utenfor, og det med en løsere tilknytning enn i dag.

Det sistnevnte kan kanskje virke fristende hvis man ønsker tid til å bygge selvstendig troverdighet rundt Venstres kjernesaker igjen, ikke minst hos velgere som er skuffet over Frp-samarbeidet. Men det er flere grunner til at det ikke gir mening:

For det første er det usikkert hva som da vil være målet – et nytt håp om regjering med Høyre og Krf i 2021, etter åtte år med regjeringsslitasje for Høyres del?

Og hvis de ikke går for samarbeidsavtale, hvordan skal Venstre unngå å ikke bare bli «brukt» av regjeringen når det passer dem, mens de går til andre partier når det trengs – for eksempel til Ap når det kommer til oljeboring?

Dessuten har hele valgkampstrategien til Venstre handlet om å være tydelige på at de ønsker en borgerlig regjering. Hvis det var et poeng å ta tydeligere avstand fra Frp nå, var det i så fall skivebom å ikke gjøre det allerede i valgkampen. De velgerne som har stemt på Venstre, har visst hvilke samarbeidspartnere som sto på ønskelisten, og de som for enhver pris ville unngå Frp, har sannsynligvis stemt på noen andre. 

Da står vi igjen med å gå i regjering, og med tanke på at Hareide og Krfs så tydelig har tatt avstand til Frp, blir det mest sannsynlig uten Krf. Og som NRK antyder, står Venstre i en gunstig posisjon:

En regjering med Venstre vil definitivt være å foretrekke for Erna og regjeringen, som tross valgseieren står svekket tilbake sammenliknet med forrige periode. Hvis det er noe tidspunkt hvor Venstre bør vifte med hjertesakene sine foran øynene til Erna, er det nå.

I noen spørsmål vet Venstre at det uansett ikke blir så vanskelig å få gjennomslag hos Høyre og Frp, slik som med gründerpolitikken. Men nå er tiden inne for å teste de vanskeligste sakene: Hvis Venstre går med på å gå inn i regjering mot en garanti mot boring i Lofoten og Vesterålen og for forpliktelsene i Parisavtalen, og i tillegg krever å overta innvandrings- og integreringsministerposten, vil det være et usedvanlig godt utgangspunkt for å starte en regjeringsperiode, med en god del lærdommer fra tiden som støtteparti i bagasjen.

Det vil Venstre vinne mer på enn de vil på å løsrive seg, og de vil ha mindre å tape enn hvis de fortsetter som før.

Det er derfor liten tvil om hva Venstre bør gjøre: Gå inn i regjering, med eller uten Krf. Men så gjenstår det selvfølgelig å se hva Erna er villig til å gå med på.

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden