Venstre-strateg blir statssekretær for Erna

Var sentral i kampen for å holde partiet over sperregrensen.

Publisert   Sist oppdatert

Han er et ukjent navn for de fleste som ikke til daglig vandrer i Stortingets korridorer. Men når Audun Rødningsby nå blir statssekretær for statsminister Erna Solberg, er det etter å ha vært en helt sentral person i Venstres rådgiverapparat i en årrekke.

Audun Rødningsby var som valgkampsjef helt sentral i å sørge for å holde partiet over sperregrensen. Han ledet vanligvis de daglige møtene på Stortinget hvor slagplanen ble meislet ut, og har vært rådgiver i Venstre i en årrekke.

Solberg-regjeringen har helt siden 2013 i flere departementer hatt statssekretærer med annen partitilhørighet enn ansvarlig statsråd. Mens den rødgrønne regjeringen gjorde dette på Statsministerens kontor (SMK) og Finansdepartementet, har Solberg gjennomført slik partiblanding i både Utenriksdepartementet, Justis- og beredsskapsdepartementet, Samferdselsdepartementet, Helse- og omsorgsdepartementet, Kommunal- og moderniseringsdepartementet og Arbeids- og sosialdepartementet. Dette har vært et ledd i det som hele tiden har vært statsminister Erna Solbergs strategi: å føre de borgerlige partiene tettere sammen.

Ved Statsministerens kontor (SMK) har Fremskrittspartiet hele tiden hatt én statssekretær: Når nå også Venstre får en statssekretær ved SMK, må ses på som en del av dette store puslespillet.

Minerva er høyresidens nettavis: Bestill abonnement her, kun 49,- i måneden!

Sentral

Hans siste stilling før utnevnelsen var som rådgiver for politisk strategi på Stortinget. En partikilde beskriver ham også nettopp som dette, en «strateg».

Rødningsby hadde også en rolle i forhandlingene på Jeløya, som førte frem til regjeringsplattformen som ble lansert på søndag.

Artikkelen fortsetter under lenken. 

 

Lettvekter

Tidligere har det også vært statssekretærer fra Fremskrittspartiet i rollen som statssekretærer hos Statsministerens kontor (SMK). Himanshu Gulati som var statssekretær for Solberg frem til valget, hadde bakgrunn som leder for Fremskrittspartiets Ungdom (FpU) og som statssekretær i Justisdepartementet. Han ble likevel av kilder i Høyre og Frp ansett som en lettvekter.

Gulati ble valgt til Stortinget og fikk avskjed i nåde, og Fremskrittspartiet er nå representert ved Frode G. Hestnes. Hestnes var tidligere statssekretær for Bent Høie i Helse- og omsorgsdepartementet. Dit kom han fra stillingen som leder i Hovedutvalget for utdanning i Vestfold fylkeskommune.

Det meste tyder dermed på at Venstre har prioritert å få en mer sentral person inn som statsministerens høyre hånd – eller i hvert fall en av dem.

Statssekretærene hos Solberg har blant annet hatt ansvar for koordinering mellom ulike departement.