Politikk

Venstre-strateg blir statssekretær for Erna

Audun Rødningsby blir ny statssekretær i Statsministerens kontor (SMK).

Bilde: Kjartal Almenning

Var sentral i kampen for å holde partiet over sperregrensen.

Han er et ukjent navn for de fleste som ikke til daglig vandrer i Stortingets korridorer. Men når Audun Rødningsby nå blir statssekretær for statsminister Erna Solberg, er det etter å ha vært en helt sentral person i Venstres rådgiverapparat i en årrekke.

Audun Rødningsby var som valgkampsjef helt sentral i å sørge for å holde partiet over sperregrensen. Han ledet vanligvis de daglige møtene på Stortinget hvor slagplanen ble meislet ut, og har vært rådgiver i Venstre i en årrekke.

Solberg-regjeringen har helt siden 2013 i flere departementer hatt statssekretærer med annen partitilhørighet enn ansvarlig statsråd. Mens den rødgrønne regjeringen gjorde dette på Statsministerens kontor (SMK) og Finansdepartementet, har Solberg gjennomført slik partiblanding i både Utenriksdepartementet, Justis- og beredsskapsdepartementet, Samferdselsdepartementet, Helse- og omsorgsdepartementet, Kommunal- og moderniseringsdepartementet og Arbeids- og sosialdepartementet. Dette har vært et ledd i det som hele tiden har vært statsminister Erna Solbergs strategi: å føre de borgerlige partiene tettere sammen.

Ved Statsministerens kontor (SMK) har Fremskrittspartiet hele tiden hatt én statssekretær: Når nå også Venstre får en statssekretær ved SMK, må ses på som en del av dette store puslespillet.

Minerva er høyresidens nettavis: Bestill abonnement her, kun 49,- i måneden!

Sentral

Hans siste stilling før utnevnelsen var som rådgiver for politisk strategi på Stortinget. En partikilde beskriver ham også nettopp som dette, en «strateg».

Rødningsby hadde også en rolle i forhandlingene på Jeløya, som førte frem til regjeringsplattformen som ble lansert på søndag.

Artikkelen fortsetter under lenken. 

Slik skal han redde Venstre

Lettvekter

Tidligere har det også vært statssekretærer fra Fremskrittspartiet i rollen som statssekretærer hos Statsministerens kontor (SMK). Himanshu Gulati som var statssekretær for Solberg frem til valget, hadde bakgrunn som leder for Fremskrittspartiets Ungdom (FpU) og som statssekretær i Justisdepartementet. Han ble likevel av kilder i Høyre og Frp ansett som en lettvekter.

Gulati ble valgt til Stortinget og fikk avskjed i nåde, og Fremskrittspartiet er nå representert ved Frode G. Hestnes. Hestnes var tidligere statssekretær for Bent Høie i Helse- og omsorgsdepartementet. Dit kom han fra stillingen som leder i Hovedutvalget for utdanning i Vestfold fylkeskommune.

Det meste tyder dermed på at Venstre har prioritert å få en mer sentral person inn som statsministerens høyre hånd – eller i hvert fall en av dem.

Statssekretærene hos Solberg har blant annet hatt ansvar for koordinering mellom ulike departement.

 

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden