Spaltist

Verdens største strikkesamfunn utestenger støtte til Trump

Bilde: MIchael Vadon / Flickr / CC BY 2.0

Med slike forbud får venstreaktivister bekreftet at de selv har de rette meningene og verdiene. Samtidig som dissidenter får bekreftet sin mistanke om at venstresiden er i ferd med å forlate ideen om fri meningsutveksling.

Ravelry, verdens største nettsamfunn for strikkere, har forbudt støtte til den amerikanske presidenten Donald Trump og hans administrasjon. I en melding skriver Ravelry at forbudet skal sikre at nettstedet er inkluderende for alle.

«Vi forbyr støtte til Donald Trump og hans administrasjon på Ravelry. Vi kan ikke tilby et sted som er inkluderende for alle og også tillate støtte til åpen, hvit overlegenhet. Støtte til Trump-administrasjonen er uomtvistelig støtte til hvit overlegenhet. (…) Dere kan fortsatt delta om dere støtter administrasjonen, men dere kan ikke snakke om det her.»

Ravelry, som ble grunnlagt i 2007 av ekteparet Jessica og Casey Forbes, hadde mer enn åtte millioner medlemmer da de den 23. juni annonserte at de ikke lenger vil tillatte støtte til Trump-administrasjonen på sin side. Siden har de mistet medlemmer, men per dags dato er det usikkert hvor mange som har forlatt plattformen. 

Forbudet gjelder strikkemønstre og innlegg i Ravelrys mange fora, men gjelder ikke konservative meninger generelt. Likevel har flere konservative grupper blitt slettet, og flere konservative strikkere har kontaktet meg og forklart at de er blitt kastet ut, selv uten å ha uttrykt støtte til Trump. Mønstre som gjør narr av Trump, er derimot lov. Et raskt søk gir treff på opplastede strikkemønstre som for eksempel en strikket «baby-Trump» og et «Fuck Trump»- luemønster

Selverklærte rettferdighetskrigere 

I begynnelsen var reaksjonene på denne innsnevringen av ytringsfriheten positiv blant strikkere, heklere og designere i dette stadig mer politisk korrekte håndverksuniverset. Mange applauderte til og med avgjørelsen. For den illiberale venstresiden er det å dele merkelapper om ‹‹hvit makt›› og lignende blitt en yndet måte å moralposere på, uten å måtte delta i en debatt om faktiske politiske spørsmål.

Derfor var ikke reaksjonene egnet til å overraskende. Jeg har tidligere skrevet om strikkemiljøet på Instragram, og om hvordan anti-rasisme og interseksjonell feminisme har bidratt til en kultur der næringsdrivende designere og garnprodusenter blir utpekt og oppsøkt av selverklærte rettferdighetskrigere. 

Etter min første artikkel hos det australske nettstedet Quillette hvor jeg dokumenterte disse heksejaktene, ble jeg kontaktet av flere bruker på Ravelry. De formidlet at ekteparet Forbes lenge har hatt for vane å sensurere konservative synspunkter, og at de tidligere har kastet ut flere medlemmer som har gått imot deres progressive agenda.

Flere av kvinnene ville ikke gå ut i media med fullt navn, av redsel for å bli forfulgt av aktivister. De sa at de allerede hadde tatt «profesjonelt selvmord» ved å si seg uenig i Ravelrys Trump-forbud. 

Det er heller ikke nytt i at Forbes og Ravelry tar i bruk drastiske virkemidler for å bli kvitt dissidenter. På bloggen TammyKnits, som forfattes av en kristen og hjemmeværende mor fra California, skriver Tammy om hvordan en gruppe som støttet den republikanske kandidaten John Mccain i 2008, ble stoppet:  

A lot of people did not like us being there and eventually managed to cause enough grief that, last month, Casey shut down our group (the first and only group to ever be shut down on Ravelry) and announced that he had to do so because we, the moderators, were doing a poor job. This was a lie. (…) Needless to say we were hurt and angry, and I ended up leaving Ravelry (which you should know is almost impossible to do… and if you do get Casey to remove your account, all of your projects, stash, patterns, and posts still remain… fortunately I removed mine in advance).

Tammy skriver at hennes gruppe i etterkant klarte å sette opp et privat forum utenfor Ravelry for å holde kontakten. Reaksjonen fra Forbes var at alle de fire hundre medlemmenes Ravelry-kontoer ble slettet. Så selv om Ravelry sier at de ikke går gode for demokratene, eller vil forby republikanere, viser historien at dette ikke er tilfellet.

Forbes har heller ikke lagt skjul på hva han finner uakseptabelt, og i januar twitret han:

I deleted that Build the W*ll hat that was posted to @ravelry. It goes in the bin along with confederate flag patterns. I’m especially thankful for the latinx Ravelers who took the time to write me about it and I’m sorry that you had to look at that shit.

Språkbruken er langt fra hva en forventer fra en administrerende direktør av et stort selskap, men det er nokså typisk for hva man har sett fra den kanten så langt.

Ensomt og skummelt

Jennifer Townsend er en strikker og akademiker fra fra Michigan som har vært medlem av Ravelry siden 2009. Hun forteller at politiseringen gradvis begynte rundt tiden da den første «kvinnemarsjen» ble arrangert, der hatter med pussy hat-mønstre begynte å bli populært.

Townsend, som selv definerer seg som libertarianer, sier at hun aldri har sett ytringer til støtte for hvit makt på Ravelry: «Jeg synes oppfatningen om at støtte til Trump er et uttrykk for hvit makt er latterlig. Det selektive korttidsminnet til den progressive venstresiden er ingenting annet enn slitsom», skriver hun. 

Townsend legger til at hun ofte har følt at hun ikke kan uttrykke seg fritt, og skriver videre: «Intet samfunn kan fungere på en slik ekstremistisk måte. Det er et ensomt og skummelt sted å være.»

Frykt for hevnaksjoner

En annen strikker er Sophia Cai. Hun er en kurator og skribent fra Melbourne som har vært involvert i flere kampanjer der hun og hennes meningsfeller peker ut dem som anses for å forfekte «hvit makt». Hun ønsket Ravelrys standpunkt velkommen, men gjentok en advarsel om hva hun og liknende aktivister har omtalt som «trusler mot sin sikkerhet».

@masteryarnsmith er en annen Instagram-profil, som advarte mot at forbudet ville resultere i hets fra nett-troll fra den høyrevridde pressen. Hun oppfordret vennene hennes til å rapportere «hat», da hun fryktet at også Trump-supportere ville bruke anledningen som et krigsrop for å mobilisere tilhengere. 

Og det kan være noe sant i det. For dersom målet til Ravelry var å bli kvitt det de omtaler som hat, hvit makt og uakseptable holdninger, bidrar ikke denne avgjørelsen om utestengelse til det. 

Utestengelsen fører til at de som allerede er enige med Forbes og Ravelry får bekreftelse på at de har de rette meningene og verdiene. Men de som er uenige, får bekreftet sitt inntrykk om at venstresiden regelrett forbyr holdninger de ikke selv er enige i og har forlatt ideen om fri meningsutveksling.

Dermed risikerer Trump-forbudet å nøre opp under polariseringen fremfor å muliggjøre forsoning. Det hele bærer også preg av naivitet: Å forby meninger betyr ikke at de forsvinner, selv når du kaster ut menneskene som har dem. 

De forflytter seg heller til andre steder, og Ravelry risikerer å miste reklameinntekter – i tillegg til å bli latterliggjort som nok et eksempel på sensur og undertrykkelse av dissidenter, ikke ulikt det man kan forvente i totalitære regimer.

Tradisjonelt sett har venstresiden forfektet ytringsfriheten. Men det var før frykten for ordenes makt og ideen om at «ord er vold» begynte å gjøre seg gjeldende med postmodernismens inntog på sekstitallet. 

I Norge kjenner vi jo alle «Die Gedanken Sind Frei», eller «Din tanke er fri», som var Alf Cranners norske versjon, som også ble spilt inn på engelsk av den radikale folkesangeren Pete Seeger i 1966. Det virker mindre sannsynlig at den samme sangen ville blitt sunget av noen på den radikale venstresiden i dagens politiske klima. 

Ord er ikke vold

I en artikkel for artikkel i Aero Magazine skriver Malhar Mali: «Ord er ikke vold. Vestlig sivilisasjon har gått gjennom ild og vann med ideologiske konflikter for å etablere klare normer for å skille ytringer fra fysisk voldelige handlinger. Nå er det noen som likevel ønsker å trekke oss tilbake dit vi kom fra.»

Og det virker som Ravelry gjør sitt beste for å hjelpe til med dette. Frie meningsytringer er ikke bare friheten til å si hva du vil, men å tillate ideer å flyte til overflaten slik at synspunkter man er uenig med kan bli utfordret istedenfor å bli tiet i hjel.

Kanskje til og med synspunktene til republikanske, Trump-støttende strikkere ikke ville vært så skumle for Forbes og hans kamerater hvis fri diskusjon var tillatt. Å ta avgjørelsen om at støtte til en demokratisk valgt president i «the land of the free» betyr hvit overlegenhet – uansett hva man personlig mener om ham – kan umulig være måten man takler politisk uenighet på. Det er et forbud som ignorerer at det slett ikke var kun hvite mennesker som stemte på Trump, men også minoriteter som Ravelry hevder å støtte. For å inkludere alle, som Ravelry hevder at de ønsker å gjøre, bør vel også meningsmotstandere, enten de er hvite eller svarte, bli inkludert?

Innlegget er først trykket i The Post Millennial og er oversatt her med deres godkjennelse.  

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden