Debatt

De som verken er menn eller kvinner

Det eneste som betyr noe, er at det er noen som har dette behovet, og at en slik lovendring kan forbedre livet deres, skriver Amanda Schei. Illustrasjonfoto: Pixabay.

Nå som Arbeiderpartiet ser ut til å snu, er det store sjanser for at et tredje kjønnsalternativ kan bli en realitet. Det er på høy tid.

Arbeiderpartiets programkomité vil «vurdere å innføre en tredje kjønnskategori». Det er riktignok ikke vedtatt av landsmøtet ennå, og formuleringen er vag. Dessuten har flere andre partier lenge ønsket en tredje kjønnskategori, så spesielt radikalt er det ikke.

Likevel fortjener programkomiteen i Arbeiderpartiet ros.

14. april 2016 stemte Stortinget over om man skulle innføre en tredje kjønnskategori i Norge. Da stemte kun Venstre, MDG og SV for. Om Arbeiderpartiet nå endrer standpunkt, er det store sjanser for at et tredje kjønnsalternativ kan bli en realitet i Norge.

Viktig lovendring i 2016

Retten til å få leve ut sin egen identitet handler ikke bare om likestilling og seksualitet, men det er spesielt én gruppe som i alle år har blitt oversett og latterliggjort.

Personer som ikke passer inn i de tradisjonelle kjønnskategoriene, har nok alltid eksistert, men det har vært tabubelagt, og derfor har vi lite kunnskap om gruppen. Det finnes heller ingen klare tall på hvor mange i Norge som definerer seg som et tredje kjønn eller «non-binary».

De siste 4-5 årene har imidlertid politikerne begynt å få øynene opp for dem som ikke identifiserer seg som den kjønnskategorien de er født som, de som er født som noe midt imellom, og de som ikke identifiserer seg som et kjønn i det hele tatt.

Det er underlig at vi enda ikke har innført en tredje kjønnskategori.

I 2016 vedtok Stortinget en ny lov om juridisk kjønn som åpnet for at man selv, ut fra ens egen opplevelse av kjønnet sitt, kan bestemme hvilket juridisk kjønn som skal stå i folkeregisteret.

Tidligere måtte de som ønsket å endre juridisk kjønn, gjennom en vanskelig og uverdig prosess som innebar sterilisering og kastrering. Lovendringen var derfor viktig, progressiv og historisk, og en naturlig konsekvens av den bør være at man nå innfører en tredje kjønnskategori.

Takk for at du leser Minerva! I denne borgerlige nettavisen skriver vi om politikk, kultur og annet. Det er billig å abonnere, 49 kr. i måneden, og du kan tegne abonnement her!

Se forbi egne privilegier

Det er underlig at vi enda ikke har innført en tredje kjønnskategori. Det er ikke bare symbolpolitikk. Flere andre land, som Tyskland, India og Danmark, har allerede gått foran.

Forklaringen er nok at det er en problemstilling som angår svært få. De aller fleste tenker ikke så mye over eget kjønn, og da er det vanskelig å forestille seg at andre gjør det.

Men en slik begrunnelse holder ikke i 2017. Vi må se forbi våre egne privilegier. Det eneste som betyr noe, er at det er noen som har dette behovet, og at en slik lovendring kan forbedre livet deres.

Nå får vi håpe at forslaget fra programkomiteen til Arbeiderpartiet blir en realitet. Da Unge Venstre og Oslo Venstre gikk inn for heroinassistert behandling i 2007, ble det sett på som veldig kontroversielt. Mange år senere gikk Arbeiderpartiet inn for det samme.

Jeg håper det samme skjer med synet på en tredje kjønnskategori. Slike saker blir mindre kontroversielle når også de store, etablerte partiene går inn for dem.

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden