– Vi er alle syndere

Vebjørn Selbekk synes Pride er problematisk på grunn av foreningen FRIs ideologi. Han støtter kamp mot vold, forfølgelse og diskriminering av homofile, men fastholder at Jesus mener sex er forbeholdt det heterofile ekteskapet. 

Publisert   Sist oppdatert

I disse dager er det femti år siden Stonewall-opprøret, som ofte regnes som et startskudd for den åpne frihetskampen for homofile, lesbiske og transpersoner. I helgen ble jubileet markert i New York.

Opprøret i 1969 var en protest mot politiets trakassering av gjestene på homsebaren Stonewall Inn. Konsekvensen var at det som før hadde vært skjult, ble synlig, at det som før bare hadde vært skambelagt, ble båret med stolthet. Pride-paradene ble startet for å minnes og fortsette kampen fra Stonewall Inn. 

Også her hjemme var det utover i 1970-årene at homokampen ble mer og mer synlig, og at nye rettigheter ble vunnet. Juni er ofte måneden hvor det arrangeres Pride-festivaler rundt om i verden – og etter hvert rundt om i bygdene og småbyene i Norge. For et par uker siden var det Oslos tur, og siden dette ikke er et normalt intervju, hvor journalisten holder seg nokså nøytral, skal jeg først som sist medgi at jeg deltok selv, som den stolte homoen jeg er.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digitalt månedsabonnement til 89 kr i måneden

Bestill her

Digitalt årsabonnement til 699 kr i året

Bestill her

Digitalt årsabonnement og kvartalstidsskrift til 1050 kr i året

Bestill her