Kommentar

Vi kan ikke holde Hadia Tajiks klassereise mot henne

Hadia Tajik kommer fra arbeiderklassen, skriver Ingebjørg Sofie Larsen.

Bilde: Sandra Skillingsås / Arbeiderpartiet / Flickr [CC BY-ND 2.0]

Kritikken mot Tajik viser at de oppkonstruerte motsetningene mellom klasser, elite og grasrot ødelegger den politiske debatten.

Mediedekningen av krisen i Arbeiderpartiet har de siste dagene gått fra å fokusere på Trond Giske selv til hva som kommer etterpå.

I dette landskapet er det interessant å se hvordan fremtiden til den gjenværende nestlederen, Hadia Tajik, angripes fra to kanter:

For det første fra de som gjennom hele Giske-saken har beskyldt Tajik for å drive maktkamp mot Giske.

For det andre fra partifolk og kommentatorer som mener at Tajik, ved å representere høyrefløyen i partiet sammen med Jonas Gahr Støre, mangler den nødvendige evnen til å samle partiet fremover, og da særlig kjernevelgerne fra grasrota og arbeiderklassen.

«Hvorfor er det så imperativt for godt voksne, mannlige kommentatorer stadig å påminne oss om at det slettes ikke er sikkert at Hadia Tajik har stor støtte på Aps grunnplan», spør VGs debattredaktør Hans Petter Sjøli i et innlegg på Facebook.

Sjøli vet nok at det ikke bare kommentatorene, men Ap-kilder selv, som reflekterer over Tajiks manglende støtte på grasrota. Men det retoriske spørsmålet er godt:

Skepsisen mot Tajik viser at den politiske debatten i dag domineres fullstendig av motsetningene mellom eliter, grasrot, populister, arbeiderklasse og overklasse. I stedet for å diskutere politikk, eller høyre og venstre, er det blitt disse kategoriene som dominerer, og det er her vi leter etter forklaringene.

For hvor reelle er de i denne saken?

Arbeiderpartiet har alltid lagt sin stolthet i å kjempe for utdanning til dem som trenger det mest.

Hadia Tajik kommer fra arbeiderklassen, hun er kvinne og minoritet, hun snakker kav dialekt og er fra bygda. Det kan godt være at stilen hennes kan fremstå som elitistisk, men det kan i alle fall ikke være klassebakgrunn som gjør det. Når blir man elite, er det idet man tar utdannelse? Idet man flytter fra distriktet til hovedstaden? Idet man formulerer seg på en måte som ikke alltid prøver å forenkle budskapet?

Arbeiderpartiet har alltid lagt sin stolthet i å kjempe for utdanning til dem som trenger det mest, men det grenser til komisk når det som skjer når man gjennomfører en klassereise, som Tajik har gjort, er at man avskrives fra å kunne «forstå» folket fordi man plutselig befinner seg i kategorien «elite».

Bli abonnent på Minerva, høyresidens nettavis: Kun 1,- første måneden!

Må være en motvekt

Det er selvfølgelig viktig å ha politikere som greier å kommunisere med velgerne. Det har Støre slitt med, og om Hadia Tajik vil greie det, vil tiden vise.

Men skal Arbeiderpartiet snu motgangen de opplever nå, tror jeg de gjør lurere i å enten finne ut av hva det er som faktisk går galt i kommunikasjonen hos lederne, eller lete etter en ny lederkandidat som greier den kunsten bedre. Ikke minst gjør de lurt i å brette opp ermene, snakke med velgerne og utarbeide politikk som tjener dem, snarere enn å fokusere på personene Tajik og Støre.

Vi ser også at det er mulig å mobilisere mot populisme og polarisering.

Noe av det vanskeligste i politikken i dag er å formidle budskap som er en motvekt til populismen, til polariseringen og de skarpe frontene som skaper den. I USA og i mange europeiske land ser vi steilere politiske fronter enn noen gang. Men vi ser også at det er mulig å mobilisere mot populisme og polarisering, slik Macron gjorde i Frankrike.

Arbeiderpartiets «gamle» verdigrunnlag, med solidaritet og fellesskap i sentrum, kunne kanskje vært en del av en slik motvekt, langt der inne et sted.

Men i dagens splittede utgave av partiet er det vanskelig å se konturene av det. Enda vanskeligere blir det hvis partiet hopper på den bølgen som drives av oppkonstruerte motsetninger som «folk» og «elite», der den klassereisen som Tajik har gjort og som Arbeiderpartiet selv sier de vil gjøre mulig for alle, kvalifiserer som noe negativt.

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden