Vi trenger et nytt asylsystem

Det finnes ingen som rasjonelt kan mene at dagens asylordning er noe i nærheten av fungerende. La oss prøve å gjøre det bedre.

Publisert   Sist oppdatert

Alle som er opptatt av asyl, vet at dagens system er en katastrofe. De mener det kanskje av ulike grunner – men i siste instans er alle enige om at vi hjelper få, at det er dyrt, at vi mistenkeliggjør innvandrere, hemmer integrering, brutalt sender ut barnefamilier og unge, samtidig som vi har et system som legger opp til systematisk juks og mangler politisk kontroll over hvor mange som kommer.

La oss likevel se litt på hvor ille det er, med øynene til henholdsvis asylliberaleren og innvandringskritikeren, i kjølvannet av at Sylvi Listhaug i går gikk på et nytt asylnederlag i Stortinget: Opposisjonen fratok henne nemlig instruksjonsmyndighet over UNE, et hastetiltak som ble innført da flyktningkrisen nådde Norge høsten 2015.

Det er det andre nederlaget for regjeringen på kort tid, etter at Arbeiderpartiet snudde i saken om oktoberbarna. Dessuten har afghanerne vunnet en sak mot staten i Oslo tingrett: Tingretten fant det ikke bevist at fem unge afghanere var så gamle som UDI og UNE mente. Enda noen enkeltskjebner får bli, enn så lenge.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digitalt månedsabonnement til 89 kr i måneden

Bestill her

Digitalt årsabonnement til 699 kr i året

Bestill her

Digitalt årsabonnement og kvartalstidsskrift til 1050 kr i året

Bestill her