Vindmøller er antikonservativt

Den moderne klimabevegelsen risikerer å skade egen sak når den kommer i et motsetningsforhold til lokale hensyn.

Publisert Sist oppdatert

Hvordan skape en allianse mellom naturvernere og folk på høyresiden som både elsker lukten av eksos og synet av oljeplattformer? Den siste tidens debatt om vindmøller inneholder tilsynelatende svaret.

Lektor Jørg Arne Jørgensen skrev nylig om hvordan den storslagne norske naturen ofres til fordel for industriområder i form av vindmølleparker. Så vidt jeg kunne se var applausen unison blant høyreorienterte folk på sosiale medier (samt folk uten noen spesiell politisk tilknytning).

Det finnes også eksempler fra utlandet. Tucker Carlson, den kjente programlederen på Fox News, er til vanlig klimaskeptiker. Men i boken Ship of Fools som han gav ut i fjor, er han overraskende mildt stemt mot «liberals», så lenge de er av den gamle skolen som ikke var alliert med storkapitalen i Silicon Valley eller energibransjen. Han forklarer for eksempel hvordan kraftselskaper har fått unntak fra lovbestemmelser slik at de står fritt til å massakrere hvitehodehavørner, kondorer og annet fugleliv. Miljøbevegelsen fortjener anerkjennelse for å ha fått politikerne til å gjøre amerikanske elver rene igjen, skriver han, men nå flyter det visstnok av søppel langs elvebredden der han pleier å fiske fordi den samme bevegelsens ledere har flyttet fokuset bort fra de nære ting.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digitalt månedsabonnement til 89 kr i måneden

Bestill her

Digitalt årsabonnement til 699 kr i året

Bestill her

Digitalt årsabonnement og kvartalstidsskrift til 1050 kr i året

Bestill her