Kultur

VM vil krone Messi

Det er på tide at Messi kroner sin karriere med en VM-tittel, mener Eirik Løkke.

Bilde: Oleg Bkhambri, CC 4.0

Lionel Messi er allerede tidenes beste fotballspiller. Men han har fremdeles ikke noen VM-tittel. Den mottar han 15. juli.  

Etter å ha tippet rett vinner i både Europamesterskapet 2012 og Verdensmesterskapet 2014, måtte jeg noe skuffet konstatere at jeg i likhet med de fleste bommet på vinneren av Europamesterskapet i 2016, Portugal.

Mitt tips var ikke ulikt mange andre, Tyskland. Sistnevnte var det beste laget, og burde vunnet mesterskapet, men som etter hvert har blitt mitt mantra i disse fotballtipsene: Fotball er en sport som er mye mer avhengig av marginer enn de fleste andre idretter – med den konsekvens at forholdet mellom hvem som leverer den beste prestasjonen, målt etter kvalifiserte sjanser til å score målet – og hvem som faktisk vinner kampen – ikke alltid samsvarer.

Men siden det er fryktelig vanskelig å vurdere hvem som har marginene med seg, får jeg holde meg til hvem jeg tror levere den beste prestasjonen sånn rent fotballfaglig. Det hender jo at det er en viss sammenheng mellom prestasjon og seier. Det er ikke tilfeldig at Barcelona har vunnet så mange titler som de har.

Hvite og blå mot blå

Så hvem vinner? Jeg tipper Argentina.

Mest fordi jeg tror det. Litt fordi jeg håper Lionel Messi endelig vinner et VM-gull. Mange reagerte da Messi ble kåret til VMs beste spiller i 2014. Jeg gjorde det ikke. For all del. Det var ikke åpenbart at Messi skulle få prisen siden han ikke var på sitt beste. Men det forteller egentlig mye om hvilken fantastisk fotballspiller den argentinske playmakeren er.

Vi er så vant med å se han briljere på Barcelona og Argentina. Vi er så vant med å konstatere at Messi er helt i sin egen klasse,  at når han ikke presterer på gudommelig nivå,  bare presterer litt bedre enn de fleste andre,  så er det lett å kritisere hans prestasjoner.

Debatten om hvem som er tidenes beste fotballspiller er alltid interessant. Jeg for min del er ikke i tvil: Lionel Messi har prestert så bra over så lang tid at han kvalifiserer til denne tittelen, uavhengig av hvor bra han og Argentina gjør det i VM. Men jeg tror altså at Messi vil dominere og bidra til at VM-gullet blir med tilbake til Buenos Aires. Argentina slår Frankrike i finalen, noe som gjør at Les Bleus taper sin andre strake mesterskapsfinale.

Utfordrerne

Brasil og Tyskland blir de sterkeste utfordrerne. Brasil har et sterkere lag i år enn de hadde på hjemmebane i 2014,  da laget var totalt avhengig av Neymar i sitt offensive spill,  noe som ble grundig illustrert i semi-finalen mot Tyskland (1-7). Årets lag fremstår betydelig bedre. Tyskland er antagelig litt dårligere enn hva de var i 2014. Men det var til gjengjeld et knallsterkt lag. Så ”litt dårligere” i denne sammenheng kan absolutt være godt nok til å vinne VM.

Portugal og Spania kan naturligvis slå hvem som helst på en god dag, men det spanske tiki-taka spillet fremstår ikke like overlegent som tidligere, og mange av de viktigste spillerne (Iniesta, Silva) var bedre før. Det spanske laget virker ikke like gode som 2008-2012 årgangen, som til gjengjeld var helt rå. Portugal vant EM i 2016, men Ronaldo er ikke i nærheten av like god som før, og resten av laget skal heller ikke være gode nok til å vinne VM.

Outsidere

Den største jokeren er Belgia. Av uforståelig grunner presterte Belgia å tape for Wales i EM i 2016.

Forrige mesterskap var tidenes sjanse for det belgiske laget, men den forspilte de. Belgia er på flere måter det nye Nederland. Landet har produsert verdensstjerner i omtrent alle posisjoner. Laget tapte kvartfinalen mot Argentina i 2014. I år taper de i kvartfinalen mot Brasil.

Hva skal man så si om årets utgave av England? Ikke en spesielt god utgave. Laget mangler mye offensiv kraft, og særlig skaden til Alex Oxlade-Chamberlain hemmer laget. Jeg tror England taper i kvartfinalen mot Tyskland – nær sagt som vanlig.

Gammel mann takker av

En kort avsluttende kommentar før jeg presenterer det endelige tipset. Dette blir antagelig siste gang jeg predikerer mesterskapstips. Dette fordi jeg merker at jeg etter hvert følger så dårlig med at jeg bør ta konsekvensen av det.

Mens jeg husker alle kampene, målscorerne og detaljene fra VM-kampene i 1990, 1994 og 1998 – så begynner jeg etter hvert å slite med å huske resultatene fra de siste mesterskapene. Fotballinteressen er ikke hva den engang var.

Det er ingen grunn til å beklage det – eller det finnes positive sideeffekter av ikke å planlegge livet utfra når Sheffield United og Coventry spiller. Livet har etter hvert blitt mye mer enn sport og fotball. Men joda, jeg merker interessen antagelig er ganske over gjennomsnittet, så det blir nok mye fotball den neste måneden. Og jeg tror jeg kommer til å merke interessen ekstra mye, straks vi er ferdig med tidenes mest uinteressante åpningskamp Russland-Saudi-Arabia.

Og enn så lenge så tør jeg sette prestisje bak tipsene. Her er en gjennomgang av VM 2018. Lagene markert i kursiv går videre.

Gruppe A
Uruguay
Russland
Egypt
Saudi-Arabia

Gruppe B
Spania
Portugal
Marokko
Iran

Gruppe C
Frankrike
Danmark
Peru
Australia

Gruppe D
Argentina
Kroatia
Nigeria
Island

Gruppe E
Brasil
Sveits
Serbia
Costa Rica

Gruppe F
Tyskland
Sverige
Mexico
Sør-Korea

Gruppe G
Belgia
England
Tunisia
Panama

Gruppe H
Colombia
Polen
Japan
Senegal

1/8 finale
Frankrike – Kroatia
Portugal – Uruguay
Spania-Russland
Argentina-Danmark
Brasil-Sverige
Belgia-Polen
Tyskland-Sveits
England-Colombia

Kvartfinale
Frankrike-Portugal
Brasil-Belgia
Tyskland-England
Argentina-Spania

Semifinale
Frankrike-Brasil
Argentina-Tyskland

Bronsefinale
Tyskland-Brasil

Finale
Argentina – Frankrike

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden