Volden har nådd den svenske middelklassen

Ikke ha en dyr klokke. Ikke kjøp en dyr bil, selv om du skulle ha råd. Ikke bo for fint, så du ikke risikerer å dra andres øyne mot deg selv.

Publisert Sist oppdatert

Tipsene er fra en middag for en tid tilbake. Få hadde for ti år siden kunnet  ane at det var et råd folk på noenogtredve skulle gi hverandre over et middagsbord i Sverige i 2018. I dag er det et tilbakevendende samtaleemne blant unge voksne midt i livet. Hvordan beskytter man seg og sine, når politiet ikke lenger makter å gjøre det?

Stadig flere oppgir at de ikke engang finner det bryet verdt å politianmelde småforbrytelser de utsettes for. Innbrudd og sykkeltyveri anmeldes, men bare fordi forsikringsselskapene krever det. Ingen forventer lengre at politiet skal utrede sakene eller at de skyldige skal straffes. Såvel ordensmakten som borgerne synes å ha resignert. Småforbrytelser er rett og slett noe man får lære seg å leve med. Politiet har mer alvorlige saker å drive med, og har ikke engang nok utredningskapasitet for de virkelig alvorlige sakene. Voldtektsanmeldelser havner i en bunke, og mishandlingssaker henlegges. I forstedene eskalerer den stadig grovere gjengvolden med automatvåpen smuglet inn fra Balkan.

Lenge kunne den svenske middelklassen lukke øynene for den eskalerende gjengkriminaliteten. Skyteepisodene skjedde i hovedsak langt fra de dyre leilighetene i sentrum eller de rikes villaområder. Det ble rett nok stadig flere dødelige skyteepisoder, men ettersom de ikke skjedde foran ens egne øyne, var det mulig å tenke dem bort. Voldsforbrytelser i samfunnet som helhet så lenge ut til å være på vei ned. Selv om det ble flere dødelige skyteepisoder, hadde middelklassen aldri vært tryggere.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 699,- i året,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 89,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1050,-

Bestill her