KULTUR

Et kampskrift for menneskets energier

I dag er det 263 år siden den visjonære kunstneren William Blake ble født. Dette feires ved å se nærmere på den glimrende nyoversettelsen av Blakes «Ekteskapet mellom himmel og helvete», gjort av Blake-kjenner Henning Hagerup.

Publisert Sist oppdatert

I en tid da fysiske og mentale restriksjoner synes å ha blitt vår felles skjebne, kan Ekteskapet mellom himmel og helvete av kunstnerrebellen William Blake, være medisinen vi trenger. Her møter vi den Poetiske Genius, Blakes alter ego, som ikke aksepterer restriksjoner av noe slag, og bruker menneskets vitalitet, seksualitet og skaperkraft som kasteskyts mot all verdens himmelske og jordiske autoriteter. Det var ikke uten grunn at hippiene dyrket Blake. Det var heller ikke uten grunn at studentene i 1968 valgte hans «Helvetes ordtak» som paroler.

Blakes verk ble skrevet i 1793, men kan fremdeles inspirere frie ånder og provosere de rettroende. Verket er en hyllest til fantasien eller imaginasjonsevnen forstått som den guddommelige skaperkraften i mennesket; det er et kampskrift for menneskets energier, for seksualiteten, livskraften og skaperevnen rettet imot autoritetstro, død moral, fornektelse av kjærlighetskreftene, regulering og tvang på alle livets områder. Ikke minst er det en betoning av menneskets hardt tilkjempede individualitet og motstanden frie sjeler møter på en «farefull sti.»

Sjelden har William Blake uttrykt seg klarere enn i Ekteskapet mellom himmel og helvete. Men det betyr slett ikke at alt ligger oppe i dagen. Det er ikke meningen at det skal tilegnes utelukkende forstandsmessig. Blake stilte seg kritisk til en ensidig bruk av intellektet, han mente at intuisjonen åpnet porten for sann erkjennelse. Blake ville rense «erkjennelsens porter». Rockebandet The Doors tok sitt navn fra Blakes utsagn: «When the Doors of Perception are cleansed, everything will appear as it is – infinite».

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Digitalt årsabonnement og kvartalstidsskrift til 1050 kr i året

Bestill her