Nyhet

Yosef Andar ble ikke utsendt

Yosef Andar i besøksrommet på Trandum.

Bilde: Helge Øgrim

OPPDATERT: Støttegruppe sier besetningen på flyet nektet å ta ham med.

Den unge afghaneren Yosef Andar kom til Norge i oktober for to år siden. Han fikk avslag på asylsøknaden i januar i år fordi verken Utlendingsdirektoratet, Utlendingsnemnda eller rettsapparatet trodde på hans opplysninger om alder og livsfare.

Den siste rettsavgjørelsen falt sist fredag, da Oslo byfogdembete avviste Andars krav om en midlertidig forføyning som kunne blokkert utsendelsen. Utsendelsen var planlagt gjennomført i går, mandag 11. desember.

Men Andar befinner seg fortsatt i Norge, trolig på Politiets utlendingsinternat på Trandum. Politiets utlendingsenhet (PU) bekrefter dette overfor Minerva, og skriver i en epost:

«Yosef Andar var planlagt returnert i går, men returen av ham ble avbrutt. Vi kan av politioperative årsaker ikke gå inn på nærmere begrunnelse for hvorfor returen ble avbrutt.»

Andars advokat Silje Stridsklev har i formiddag bedt om informasjon fra PU, men hadde klokken 14 foreløpig ikke fått svar. Hun har heller ikke mottatt direkte informasjon om at utsendelsen ble avbrutt mandag.

Støttegruppa for Yosef i Hemsedal, skriver i ettermiddag på Facebook at Andar nektet å bli med flyet og at besetningen deretter nektet å ta ham med. Det skal være satt nytt fengslingsmøte til førstkommende fredag. En ny uttransport er ifølge gruppa satt til 6. januar.

Minerva brakte sist uke et større intervju med Andar, der vi også så nærmere på striden om alder, om reisen til Norge og om de angivelige truslene fra Taliban. Les reportasjen her:

Møtet med et oktoberbarn viser asylsystemets svakheter

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden