Kristin Danielsen
Kristin Danielsen

Ytringsdebatt på ville veier

Når Kulturrådet opplever et kritisk spørsmål fra en liten avis som en skjult trussel om knebling av kunstnere, har noe gått alvorlig galt i debatten om frie ytringer.

Publisert Sist oppdatert

I en kronikk hos Dagbladet Meninger hevder Kulturrådets direktør Kristin Danielsen at det blir stadig mer ubehagelig for kunstnere å ytre seg politisk. Danielsen skiller mellom ytringsfrihet – som vi har her i Norge – og ytringsvilje.

Når «politiske teaterstykker møtes med mistenkeliggjøring og skjulte trusler, blir det stadig mer krevende for utøvende kunstnere å delta i debatten», skriver Danielsen. Et av utgangspunktene for bekymringen hennes er debatten rundt Ways of seeing, som ble møtt både av en anmeldelse fra den daværende justisministers kone og ulike uttalelser fra landets statsminister.

Den bekymringen er i seg selv forståelig: Staten er en så viktig finansieringskilde for kulturlivet at en statsminister neppe bør stå i en løpende debatt om omstridte kunstneriske enkeltverk. Og anmeldelsen – den har som kjent fått sitt eget bisarre etterspill.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Digitalt årsabonnement og kvartalstidsskrift til 1050 kr i året

Bestill her