KOMMENTAR

Globale temperaturendringer 1850–2022 sammenlignet med gjennomsnittet fra 1971 til 2000.

Vi trenger nye klimastrategier

Det holder ikke å love «blood, toil, tears and sweat». Man må også gi utsikt til seier. Dagens klimastrategi med fokus på norske kutt gir absolutt tårer og svette. Men seieren må vinnes i Asia.

Publisert Sist oppdatert

I Minerva i dag jubler MDG for klimadommen mot Sveits tidligere denne måneden. Partiet tror på flere rettssaker: Endelig skal europeiske klimamål presses gjennom! Det gir en anledning til noen refleksjoner rundt norske og europeiske klimastrategier og utslippsmål. Gir de mening? Fungerer de?

Den skarpe leser vil se av tittelen på artikkelen at svaret på disse spørsmålene etter mitt syn er nei. Men det er ikke så rart at aktivistene er engasjert for tiden. 2023 var det varmeste året i moderne tid. Januar 2024 var den nest varmeste starten på året siden målinger startet. Februar var den varmeste. Det var mars også. Temperaturen i havet når nye rekorder. Iskappen i Antarktis minket i fjor til rekordlave nivåer, både for sommer og vinter, og starten på året ser ikke noe mer lovende ut. En stor studie publisert i høst fant at videre smelting på den vestantarktiske isbreen er uunngåelig.

Klimaendringene er her altså og det blir mer av dem fremover. Høyere havnivåer, flere og kraftigere hetebølger og andre krevende værfenomener vil legge ytterligere press på en verden som allerede har nok å stri med, og mest press på befolkninger som allerede er mest utsatt. Utviklingen de siste årene har vært temmelig dramatisk, og mye usikkerhet ligger fortsatt foran oss. Sikkert er det at det blir krevende, men akkurat hvor krevende det blir, er opp til verdenssamfunnet. Hvor raskt og hvor mye klarer vi å redusere globale CO2-utslipp? Så langt følger jeg våre hjemlige klimaaktivister. 

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS