KOMMENTAR

Aftenpostens reportasje burde ikke ha blitt avfeid så lett. Vi trenger mer debatt om norsk sykemeldingskultur

Det blir for enkelt å late som det handler om forakt for syke og uføre.

Publisert

Aftenpostens reportasje forrige uke om hvordan norske fastleger sliter med stadig mer kravstore og utakknemlige pasienter, har vekket forutsigbare reaksjoner på venstresiden. I hovedsak handler disse om at reportasjen sparker nedover mot helsevesenets brukere. «[D]et gjør ikke folk et dugg friskere å bygge opp under forakten for dem som har behov for hjelp», skriver Klassekampen for eksempel på lederplass.

Jeg mener at reportasjen skal ha skryt for å løfte frem et tabubelagt problem, selv om det skal sies at den ikke akkurat var noe gravejournalistisk mesterstykke. En ting er grafene som ble «trunkert» for å få utviklingen i antallet uføre og legebesøk de siste årene til å se større ut enn den egentlig er. Statistikeren Ottar Hellevik beskrev dette som en utbredt uting i boken Mål og Mening for ti år siden. Man skulle trodd at Aftenposten holdt seg for god for slikt. Av de mange anekdotene som fastlegene i reportasjen ramser opp, kommer det heller ikke helt klart frem hva som er problemet. Mange av pasientene er tilsynelatende hypokondere. Enten trenger de psykologisk hjelp mot det, eller så trenger media og det offentlige å slutte å be folk kjenne etter om de har psykiske eller fysiske plager hele tiden. Kvinnen som smurte avføring utover inngangsdøren hos fastlegen, etter ikke å ha fått resept på fullt så mye beroligende medisin som hun ønsket seg, burde vel ha blitt hentet og akuttinnlagt på psykiatrisk avdeling?

Det er et problem at friske mennesker lager kø på legekontorene, men hovedproblemet som ligger bak det hele, er at nordmenn – eller i alle fall norske kvinner – er verdens mest sykemeldte folk. Det er ikke anekdoter, men statistikk. Desto rarere blir det når vi vet at nordmenn lever lenger og har sunnere livsstil enn gjennomsnittet i sammenlignbare land. Vi er også blant verdens lykkeligste. Likevel er nordmenn nesten tre ganger mer sykemeldt enn for eksempel islendinger. Det henger ikke på greip.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Digitalt årsabonnement og kvartalstidsskrift til 1050 kr i året

Bestill her