Dissident-professor tar oppgjør med identitetspolitikken

Den amerikanske humaniora-professoren Mark Lillas nye bok om identitetspolitikk kunne vært en delrapport fra Demokratenes havarikommisjon etter fjorårets presidentvalg.

Publisert Sist oppdatert

Etter et valgnederlag er det tid for litt abstrakt metaanalyse av hva som gikk galt. Det gjelder både for Demokratene i USA og for Arbeiderpartiet i Norge. Etter stortingsvalget har flere allerede forklart hvordan Ap sliter med å formulere en felles politikk for alle de forskjellige gruppene partiet representerer. Det er nemlig ikke hovedsakelig et parti for arbeidere lenger. Grupper som akademikere, kvinner i offentlig sektor og innvandrere har også sluttet seg til den stadig krympende koalisjonen. Men for Demokratene, som vel skal representere hele den amerikanske venstresiden, synes vanskene med å komme frem til en felles strategi, å være enda større. For ikke bare ble de slått av oppkomlingen Donald Trump i fjorårets presidentvalg. De har ikke hatt noen strategi for å utnytte kaoset han har skapt blant Republikanerne.

Identitetspolitikk som symptom

Noe av problemet gjenspeiles i hvordan identitetspolitikk har blitt viktigere for mange. Identitetspolitikk vil si at politikk i økende grad handler om perspektivene og interessene til spesifikke grupper i samfunnet. I USA har for eksempel Black Lives Matter demonstrert mot systematisk politivold og diskriminering mot svarte. Homofile og transseksuelles stilling i samfunnet har blitt en prioritert kampsak for mange. Ikke minst er det de unge og høyt utdannede som lar seg engasjere av disse temaene. Mye av engasjementet har sprunget ut av fra student- og universitetsmiljøer, gjerne i sammenheng med den politisk korrekte kulturen som har bredt om seg på campusene i USA.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,- i året,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS