NYHET

Den russiske dissidenten Aleksej Navalnyj skal sone to og et halvt år i en straffekoloni utenfor Moskva.
Den russiske dissidenten Aleksej Navalnyj skal sone to og et halvt år i en straffekoloni utenfor Moskva.

Navalnyj sendte hilsen fra «konsentrasjonsleir»

Den russiske dissidenten melder om at han foreløpig ikke har sett tegn til vold. En tidligere innsatt mener det er sannsynlig at Navalnyj vil utsettes for psykologisk press.

Publisert Sist oppdatert

Den russiske dissidenten Aleksej Navalnyj har ankommet Straffekoloni nr. 2 i småbyen Pokrov, ca. to timers kjøring øst for Moskva. Her skal han sone en fengselsdom på to og et halvt år etter at en domstol i Moskva slo fast at han hadde brutt vilkårene for en betinget dom fra 2014. Navalnyj hadde ifølge den betingede dommen meldeplikt, men kunne ikke møte opp som følge av den medisinske behandlingen han mottok i Tyskland etter å ha blitt forgiftet med nervegiften novitsjok i august i fjor.

Et bilde av Navalnyj i straffeleiren med barbert hår er nå lagt ut på hans Facebook- og Instagram-kontoer. I posten skriver dissidenten blant annet at han ikke kunne forestille seg at det var mulig å etablere «en konsentrasjonsleir 100 km fra Moskva», og at han foreløpig ikke har sett tegn til vold. Likevel mener han det «er lett å tro de mange historiene om at folk for ikke lenge siden ble banket halvt ihjel her med trehamre», basert på fangenes frykt for selv å snu på hodene når de står i rettstilling. Hver time om natten vekkes Navalnyj av en fengselsvakt som filmer ham og oppgir tidspunktet for kameraet.

Tyske DW melder om at russiske straffekolonier uoffisielt er inndelt i to avdelinger, «røde» og «svarte». I såkalte «røde» fengsler bestemmer administrasjonen alt og bruker fangene til å håndheve strenge regler. De «svarte» fengslene har et mildere regime. Navalnyj skal befinne seg i et «rødt» fengsel.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,- i året,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS