KOMMENTAR

Konflikten mellom Kina og USA om koronavirusets opphav tilspisser seg
Konflikten mellom Kina og USA om koronavirusets opphav tilspisser seg

Det er gode grunner til å mistenke at kinesiske forskere forårsaket pandemien

Det finnes ingen harde bevis, men det mangler ikke på indisier som peker i denne retningen. De kommende dagene vil kanskje kunne fortelle oss mer.

Publisert Sist oppdatert

I løpet av de nærmeste dagene forventes WHO å fremlegge sin interimrapport fra organisasjonens feltstudie i Kina, der opphavet til koronaviruset er gransket. Fremleggelsen av rapporten vil skje i et intenst politisk klima, der påstander fra de ulike stormaktene står sterkt imot hverandre.

Kineserne har hele tiden kategorisk avvist at landet har skyld i virusopphavet, og har fremmet et utall påstander i retning av at viruset enten har oppstått naturlig i Kina, naturlig utenfor Kina, eller – slik kinesiske myndigheter anførte tidlig i pandemien – at viruset ble brakt til Wuhan av amerikanske soldater.

På den andre siden av debatten står først og fremst amerikanske myndigheter, med delvis støtte fra andre vestlige lands etterretningsmiljøer. De har begynt mer enn bare å antyde at de mistenker Kina for selv å ha forårsaket pandemien gjennom et uhell i et av Wuhans mange laboratorier. Det er også verdt å merke seg at den amerikanske posisjonen ikke har endret seg etter at Joe Biden inntok Det hvite hus.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,- i året,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS