Ikke helt alt-right

Deler av den nasjonalistiske høyre- og venstresiden er i ferd med å finne sammen i kampen mot innblanding utenfra og elitestyre. Med på lasset følger gjerne et konspiratorisk verdensbilde.

Publisert Sist oppdatert

Alt-right ble et av de viktigste nyordene i 2016-17. Det betegner en løs bevegelse bestående av alt fra høyreekstreme ideologer til rene nettroll ute etter å ha det morsomt på bekostning av dem som biter på trollingen. Det som forener dem er rasisme, antifeminisme og en dyrking av hvit identitetspolitikk. Sistnevnte er som regel basert på en mer eller mindre tydelig uttrykt frykt for at den hvite rasen er under et tofrontsangrep − fra innvandrere og minoriteter som vil ta fra dem landet deres, og fra en «kulturmarxistisk» venstreside som vil ta fra dem historie og tradisjoner.

Om noen synes det siste høres ut som konspirasjonsteorier, har de rett. Alt-right har fra starten av hatt et konspiratorisk innslag som den deler med den eldre Tea Party-bevegelsen og retninger som ligger mye lenger til høyre. Eksempler på dette er «Pizzagate» − at Clinton-kampanjen var involvert i en barnesexring, og påstander om at volden i Charlottesville sommeren 2017 var organisert av venstresiden. Den preges også av et konspiratorisk verdensbilde der man ser seg selv i opposisjon til mektige eliter, ofte med sterke elementer av antisemittisme.

Identitærbevegelsen tar tilsynelatende avstand fra biologisk basert rasisme.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,- i året,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS