Control > Alt. Right > … delete

Den alternative amerikanske høyresiden mangler ikke kreative påfunn, men konstruktive ideer.

Publisert Sist oppdatert

Da det konservative nettstedet Breitbart News kunngjorde sin helhjertede og direkte støtte til Donald Trumps kandidatur, var det i praksis også det første skritt mot samling av den løse grasrotbevegelsen kalt Alt. Right (kort for «Alternative Right»).

«Vi er Alt. Rights plattform», uttalte Stephen Bannon under årets konvent til Det republikanske partiet. Tre uker senere gikk han av som sjef for Breitbart News LLC, og tok over ansvaret for Trumps valgkampanje. Den brokete samlingen politiske aktivister på ytterste amerikanske høyreside fortsetter primært som et nettbasert fenomen, men med Breitbart har bevegelsen fått seg en plattform å samles på (en som for øvrig mer enn én gang er skandalisert av uetisk journalistisk praksis).

Navnet alene viser hvor formløs bevegelsen Alt. Right er. Her er det ikke snakk om medlemskap, eller en gang tilslutning til noe klart prinsipprogram. Dermed er det også vanskelig å definere utbredelse. En egen oversiktsartikkel fra Breitbart lister opp ulike undergrupperinger, som i seg selv ikke angir noen størrelse – eksempler spenner fra feministmotstandere, skuffede Tea-Party-folk til utilslørte rasister – altså alt fra intellektuelle i visse hjørner av offentligheten, til grupper Hillary Clinton nylig krast omtalte som innholdet i et «basket of deplorables».

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,- i året,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS