En åpen og inkluderende nasjonalisme

Det finnes intet klart skille mellom «god» patriotisme og «ond» nasjonalisme. La oss heller dyrke frem en positiv og åpen nasjonalisme.

Publisert Sist oppdatert

På hundreårsdagen for første verdenskrigs slutt holdt den franske presidenten Emmanuel Macron en tale der han, mens Donald Trump hørte på, tok et oppgjør med nasjonalismen. Dette var selvsagt knyttet til jubileet, men det var også åpenbart en kommentar til Donald Trumps omfavnelse av nasjonalismen, symbolisert i slagordet «America First», og til Macrons hjemlige nasjonalister i Nasjonal Samling (tidligere Nasjonal Front).

Macron forsøkte å trekke et skille mellom den gode patriotismen og den onde nasjonalismen:

«I de mørke timene var denne visjonen av Frankrike som en sjenerøs nasjon, Frankrike som et prosjekt, et Frankrike som fremmet universelle verdier, det eksakt motsatte av egotismen til et folk som bare tar seg av sine egne interesser, fordi patriotisme er det stikk motsatte av nasjonalisme: nasjonalisme er et svik mot den. Ved å si «våre interesser først, og hvem bryr se om resten» så visker du ut det som er mest verdifullt ved vår nasjon, det som gjør den levende, det som leder den til storhet og det som er viktigst: dens moralske verdier».

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Digitalt årsabonnement og kvartalstidsskrift til 1050 kr i året

Bestill her