En av fire muslimer i Storbritannia mener Holocaust utnyttes av jødene

Ny undersøkelse: Antisemittismen er omkring tre ganger høyere blant muslimer enn blant andre briter, og på nivå med de høyreekstremes. Blant religiøse muslimer er andelen enda høyere.

Publisert Sist oppdatert

Tidligere denne uken ble det lagt frem en større undersøkelse av antisemittiske og anti-israelske holdninger i Storbritannia, gjennomført av Institute for Jewish Policy Research (JPR) i samarbeid med Community Security Trust. Datainnsamlingen er foretatt av IPSOS Mori. Dette er den største undersøkelsen av dette spørsmålet som noen gang er foretatt i Storbritannia, med hele 4005 respondenter i det representative utvalget. Undersøkelsen er foretatt delvis online, delvis ansikt til ansikt, med en halvpart hver, i tidsrommet 28. august 2016 til 24. februar 2017.

Først er det stilt et enkelt spørsmål – rett og slett hvordan respondentene selv beskriver sitt syn på jøder (og andre religiøse grupper). De med hardcore antisemittiske holdninger utgjør 2,4 prosent, de med en mykere negativitet mot jøder 3 prosent, og de som har det JPR kaller latent negativitet 7,2 prosent. En samlekategori (langt den største) har veldig positive, positive eller nøytrale holdninger overfor jøder, inkludert de som ikke svarte.

Deretter er repondentene bedt om å forholde seg til ti utsagn. To av disse uttrykker positive holdninger, mens de øvrige åtte kan karakteriseres som antisemittiske. Et flertall av britiske jøder oppfatter dem slik. Ett av disse er bare stilt til muslimer, nemlig at jøder er forbannet eller utstøtt fordi de ikke tror på Allah. Ved å ta med alle som har minst en antisemittisk holdning, omfatter det hele 28 prosent, mens bare 1 prosent er enige i seks eller sju av de sju.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,-
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS