Sylo Taraku på Fafos seminar om asylpolitikk i slutten av januar. Foto: Helge Øgrim
Sylo Taraku på Fafos seminar om asylpolitikk i slutten av januar. Foto: Helge Øgrim

– EU har ikke forstått hvor sensitivt dette er

Sylo Taraku mener EU ikke kan tvinge medlemsland å ta i mot asylsøkere. I sin nye bok drar han historiske paralleller til dagens Europa med konfliktene på Balkan.

Publisert Sist oppdatert

– Har alle kriger startet på Balkan, pappa? innleder Sylo Tarakus 18 år gamle datter, Donika den nye boken hans «Balkanisering av Europa: hvordan populisme og innvandring splitter oss», som utgis på forlaget Res Publica i neste uke.

– Jeg tenkte det kunne være en bra ramme for boken å bruke samtalene våre når vi snakker om historien. Jeg synes det er viktig å fortelle henne at denne freden vi har hatt i Europa har vært kortvarig, og når man har levd hele sitt liv i fred og stabilitet, har man gjerne glemt hvordan det en gang har vært, sier Sylo Taraku til Minerva.

«Migrasjonskrisen har avslørt at store verdiforskjeller fortsatt eksisterer,» skriver han i sin nye bok. Han forsøker å dra historiske paralleller til konfliktene han selv opplevde hjemme på Balkan på 1990-tallet, sammenlignet med det som skjer i store deler av Europa i dag, hvor høyrepopulistiske partier har vokst seg store de siste årene. Og hvordan vestlige og østlige land er på koalisjonskurs med stor uenighet i synet på felles asylpolitikk.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 699,- i året,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 89,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1050,-

Bestill her