KOMMENTAR

Linn Stalsberg har nylig gitt ut boken «Det er nok nå – Hvordan nyliberalismen ødelegger menneske og natur». Foto: Aschehoug
Linn Stalsberg har nylig gitt ut boken «Det er nok nå – Hvordan nyliberalismen ødelegger menneske og natur». Foto: Aschehoug

Nyliberalismekritikerne gnåler videre

Det er fascinerende hvordan gnålet om nyliberalisme aldri tar slutt.

Publisert

I går var jeg til stede på et møte på Internasjonalen i Oslo der filosofiprofessor Arne Johan Vetlesen og Linn Stalsberg, forfatter av den nye boken Det er nok nå – Hvordan nyliberalismen ødelegger menneske og natur, fritt kunne fremstille Norge som en nattvekterstat der arbeidslivet har degenerert til en alles kamp mot alle. Antikapitalisme – vi har et arbeidsmarked og et boligmarked, klager Stalsberg (når hadde vi ikke det?) – serveres på samme fat som kritikk av nyere utviklingstrekk som for eksempel helseforetaksmodellen. Et fullsatt ekkokammer sitter og nikker.

Nyliberalismekritikerne er lett å le av, men fenomenet er verdt å ta på alvor fordi de fortsatt har så stor appell på den akademisk anlagte venstresiden. Bare i Norge kommer det hvert år ut bøker der Margaret Thatcher får skylden for det meste som er vondt i verden. Torbjørn Røe Isaksen skrev for noen år siden at nyliberalismen var «et potpurri av alle ting og utviklingstrekk som er dårlige». Stalsberg mener at en slik påstand er typisk for dem som forvalter og forsøker å skjule ideologien, men i boken gjør hun samtidig sitt beste for å bekrefte den.

For Stalsberg er nyliberalisme nemlig både markedsliberalisme, forbrukerkultur, HR og New Public Management, outsourcing og sosial dumping, testing i skolen, helseforetaksmodellen og ikke minst et ideal, en konkurransementalitet, eller et «ubestemmelig trykk», som gjør at psykisk sykdom florerer. «[A]lle disse ulike måtene å bruke begrepet nyliberalisme på henger tett sammen», konstaterer Stalsberg.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digitalt månedsabonnement til 89 kr i måneden

Bestill her

Digitalt årsabonnement til 699 kr i året

Bestill her

Digitalt årsabonnement og kvartalstidsskrift til 1050 kr i året

Bestill her