NYHET

FNs sikkerhetsråd

Atommaktene med felleserklæring om å forhindre atomkrig

Spenningen er høy mellom Vesten og Russland og Kina. Nå har de fem permanente medlemmene i FNs sikkerhetsråd erklært at atomkrig aldri må utkjempes.

Publisert

De fem permanente medlemmene av FNs sikkerhetsråd – USA, Kina, Russland, Storbritannia og Frankrike – lovet mandag å forhindre atomkrig i en felles erklæring. Landene anses som «lovlige» atomvåpenstater, ettersom de har signert ikkespredningsavtalen for atomvåpen, også kalt NPT-avtalen.

Fire andre land anses som atomvåpenstater, Israel, Pakistan, India og Nord-Korea. De tre førstnevnte har imidlertid aldri undertegnet NPT-avtalen, mens Nord-Korea trakk seg fra avtalen i 2003.

I erklæringen skriver landene blant annet at en atomkrig ikke kan vinnes, og aldri må utkjempes. Det slås også fast at atomvåpen, så lenge de eksisterer, bør ha defensive formål, virke avskrekkende mot aggresjon og forhindre krig. «Vi mener sterkt at ytterligere spredning av slike våpen må forhindres», slår de fem landene fast. Det understrekes også et ønske om å forhandle i god tro for å komme frem til effektive tiltak mot våpenkappløp, samt en «traktat om generell og fullstendig nedrustning under streng og effektiv internasjonal kontroll».

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS