Hvor er den statlige støtten til pappabloggene?

Hvor er babyfotballen? Og babyølen? Og hvorfor skrives de 20 største bloggene i Norge av kvinner?

Publisert   Sist oppdatert

Feminister klager i blant på at så mye av samfunnet – politikk, medier, næringsliv – er tilrettelagt for menn:

Karrierestiger er bygget uten omtanke for henting i barnehage. Beslutinger fattes i badstuen etter Birken. Konkurransekultur gjennomsyrer alt. Ammerom er få forunt. Man ser fotball og ski på jobb, men når mor er hjemme med sykt barn, viser det at hun «ikke setter karrieren like høyt».

Jeg er en hvit, heterofil mann bosatt i Oslo. Da venner man seg ganske raskt til at samfunnets strukturer er tilpasset mine behov, interesser og preferanser. Men når man entrer spedbarnsøkosystemet, er det ikke slik. Ikke i det hele tatt. Her er alt snudd på hodet. Det rammer menn, selvsagt, men jeg tør påstå at det ikke bare rammer menn.

La oss begynne med aktiviteter tilrettelagt for foreldrepermere. Det er et utall ord man kan putte ordet «baby» foran, og vips! så har man en aktivitet man kan ta dobbelt betalt for.

Et søk på «baby yoga» på norske nettsider (vi får ta kampen om å unngå særskriving en annen gang) gir 3680 treff. «Babymassasje» gir 9630 treff. Det er jo sikkert fint, men ikke spesielt mannevennlig. Og hvis noen vil protestere på at yoga er en kvinnegreie, må jeg bare få anbefale at man tar med seg de ideologiske brillene sine til SSB, og ber dem forklare hvorfor 81,25 prosent av dem som drev med yoga, aerobics eller trim i 2016, var nettopp kvinner.

Uten flere fedre i perm, intet fotballtilbud. Men uten noe fotballtilbud, blir det heller ikke flere fedre i perm.

«Babyfotball», derimot, gir fem treff – av temmelig perifer relevans. Korgen Fotball fortjener en slags ros for å ha «babyfotball» på programmet, selv om plasseringen rett før «miniputt» gjør at jeg mistenker at dette ikke egner seg for 7 måneder gamle unger.

En langt bedre idé ville selvsagt være å samle 11 fedrepermere til fotball, to lag med five-a-side, og en til å holde et slags oppsyn med ungene. Hadde det vært fedre som var i hovedsak var hjemme med ungene første år, ville et slikt opplegg vært en no-brainer. Men nå er vi så altfor få. Fordi de fleste bare er hjemme ca. 10 uker, er det ikke mange nok som har permisjon samtidig. Selv har jeg bare et par venner som er i pappaperm samtidig som meg, og en av dem heier dessuten på Lillestrøm. Dermed blir det en catch-22: Uten flere fedre i perm, intet fotballtilbud. Men uten noe fotballtilbud, blir det heller ikke flere fedre i perm.

Hvis det står dårlig til med babyfotballen, er det enda verre stilt med lavterskeltilbudet  «babyøl», som gir stakkarslige fire treff. Og disse treffene betegner dertil små ølglass, snarere enn et hyggelig barnevognstreff med gutta. (Og folk som vil moralisere over å ta med ungene på en trivelig bar, kan heller ta en titt på dette klippet.)

Om det står dårlig til på aktivitetsfronten, er situasjonen enda mer katastrofal på andre områder.

La oss si at far har lyst til å lese om andre fedres tanker om livet og småbarna. Kanskje finnes det noen pappablogger der ute med råd og tips, delt glede og delte frustrasjoner?

En titt på listen over Norges største blogger, viser at det blant de 20 største bloggene, er null menn. Der finner vi åtte heltids eller deltids mammablogger. Fotballfrue har meldt overgang til småbarnslivbloggeriet under aliaset Caroline Berg Eriksen. Der får hun straks følge av Pilotfrue, som er i uke 37. Komikerfrue har en bestanddel humor, en bestanddel barneliv og en bestanddel betalte innlegg om hvordan man barberer bikinilinjen uten å få røde nupper. Mamma til Michelle og Speiltvillingene sier seg selv. Anne Brith har en kombinert mat- og barneblogg, gjerne i kombinasjon, mens Funky Gine jobber med crossover-genren trenings- og barneblogg. Mamma som 16 er nesten et frisk pust inn i denne mammajungelen.

For dem som tenker at det ligger mer makt i olje-Norge enn i blogg-Norge, er det verdt å huske på at sistnevnte har hatt innflytelse nok til å innføre ordet influencere om seg selv.

Resten av bloggene er enda mer deprimerende lesning fra en pappapermers perspektiv. Nye åtte blogger på topp-20-listen er viet unge kvinner som fotograferer seg selv med variabel bekledning. Fem av disse er i underkategorien for Paradise Hotell-relaterte blogger. I tillegg til bilder med variabel bekledning finner vi her sånn omtrent samtidig på flere blogger innlegg om hvordan betakarotentilskudd gir brun hud. Ved et uheldig sammentreff har ingen av bloggerne fått med seg forskningen som viser at betakarotentilskudd kan gi økt risiko for kreft, og dessuten ikke gir noen brunfarge, bare en litt uheldig gulfarge.

Man skal jo liksom ha forståelse for at bloggene er produkter av sin tid, og at de unge bloggerne ikke selv bestemmer de rammene en patriarkalsk og skjønnhetsfokusert verden setter for deres virke. Det er likevel vanskelig å gi samfunnet all skyld for at Norges åttende største blogger denne uken, Paradise-stjernen Sofie Caroline Nilsen, benytter sin sylskarpe penn til å gi følgende råd til turister som reiser til Los Angeles:

«Mitt beste tips er egentlig bare å få seg en promotør, så drar man dit han/henne skal. Det er ganske vanskelig å komme inn på byen uten å ha en promotør, så det er egentlig et must å skaffe seg før man reiser. Da slipper du også kø, samtidig som at du har gratis drikke hele kvelden. Det er gjerne de som fikser kule afterpartyes til dere også. Jeg har et par gode promotører, så om det er noen som skal til L.A kan dere kontakte meg så skal jeg gi ut navn <3 Ønsker du å møte kjendiser er det absolutt 1OAK og Poppy's man drar til. Jeg vil absolutt si at du møter flere kjendiser på Poppy's, da vi bare møtte Future på 1OAK.»

Topp-20-listen inneholder yttereligere to matblogger, for så vidt like nyttige for fedre som for mødre, og to som bare handler om livet. Beste mann – Pappahjerte, også kjent som mannen til Kona til – finnes først på 29. plass.

Det er hakket dårligere likestilling enn liste over toppsjefer i Norges største selskaper, der Isabelle Gaildraud i Total Norge klokker inn på 27. Plass. Og for dem som tenker at det ligger mer makt i olje-Norge enn i blogg-Norge, er det verdt å huske på at sistnevnte har hatt innflytelse nok til å innføre ordet influencere om seg selv.

Man spør seg uvilkårlig hvor den statlige støtten til pappabloggene og babyfotballen er. Og dette er ikke et rent mannstiltak: Hvor mange kvinner ville også glede seg over å kunne droppe babymassasjen og det akk så alkoholfrie møte med barselgruppa på Kaffebrenneriet, og ta en babyøl i stedet?

Og man begynner å forstå at det ikke er så rart at bare 10,7 prosent av fedrene tar ut mer permisjon enn kvoten.