Kategorien «mor» er fortsatt relevant når vi snakker om barn

Utvalget som forbereder ny barnelov foreslår som «verdimessig utgangspunkt» at lovteksten skal være så kjønnsnøytral som mulig. Det er problematisk – ikke nødvendigvis den kjønnsnøytrale ordlyden i seg selv, men begrunnelsen for den.

Publisert Sist oppdatert

Denne uken kom utredningen fra barnelovutvalget. Utvalget er nedsatt for å forberede en «helhetlig ny barnelov». Det er flere aspekter ved utredningen som er god. Men her vil jeg gripe tak i et nytt «verdimessig utgangspunkt» for denne nye loven, som ikke er så godt: En så kjønnsnøytral lovtekst som mulig.

I en rekke tilfeller er ikke dette noe problem. Mange steder kan «mor» og «far» – for lovens formål – erstattes med «forelder». Men noen ganger er ikke dette mulig, for eksempel når det er snakk om forhold som gjelder spesielt for den som føder barnet – altså det vi forbinder med mor. Men utvalget liker ikke denne termen – av hensyn til «juridiske menn som føder barn».

Utvalget ønsker seg dermed at termen «mor», fra lovens perspektiv, forsvinner, og at man heller finner – eller, rettere sagt, finner på – kjønnsnøytrale termer. Konkret foreslås følgende alternativ som en mulighet: «fødeforelder».

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,- i året,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS