Den utslåtte kunsten

Galleri F15s utstilling med verk fra kunstsamlingen etter Reidar Wennesland er en påminnelse om hvor urettferdig kanon er.

Publisert Sist oppdatert

Reidar Wennesland (1908-85) ble født i Kristiansand, utdannet seg til lege i Oslo og flyttet til USA etter annen verdenskrig. Der jobbet han som forsker, før han etter hvert etablerte allmennpraksis i San Fransisco. I denne jobbet han med helsen til norske sjøfolk som kom i havn i byen. Men viktigere var hans rolle som mesen og lege for en rekke bohemer i havnebyen.

Gjennom legejobben ble han kjent med lokale kunstnere, og han begynte å samle verk av mange av disse. Kunstnere kom innom ham på legekontoret og betalte for timen med kunstverk, fordi ryktet gikk om at dette gikk an.

Wennesland hadde et sjenerøst hjem, og billedkunstnere og forfattere bodde hos ham i lange perioder. Han hadde tre trehus som lå vegg i vegg, som han fylte opp med dyr: geiter, apekatter, hunder, alt som kravlet og gikk. Etter hvert ble eiendommen også fylt opp av ervervet kunst.

Ikke ønsket av institusjonene

Denne etter hvert betydelige samlingen, opparbeidet mellom 1958 og 1970, donerte han så i to etapper, i henholdsvis 1971 til Kristiansand Katedralskole og i 1978 til det som i dag er Universitetet i Agder.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS