NYHET

Smittestopp-appen
Smittestopp-appen

Vil lansere ny smitteapp

Helseminister Bent Høie mener personvernet var godt nok ivaretatt i applikasjonen Smittestopp, men respekterer Datatilsynets beslutning. Nå vil Folkehelseinstituttet starte arbeidet med å bygge en ny applikasjon uten sentral lagring av data.

Publisert

På dagens pressekonferanse annonserte helseminister Bent Høie og avdelingsdirektør i Folkehelseinstituttet Gun Peggy Knudsen at regjeringen har besluttet å avvikle applikasjonen Smittestopp, og i stedet utvikle en ny løsning for digital smittesporing basert på Google og Apples løsning.

– I høst har vi, som forventet, opplevd mange lokale smitteutbrudd. Vi kommer fortsatt til å få lokale utbrudd, og det er viktig å slå dem ned før de utvikler seg til å bli regionale eller nasjonale.

– For å klare dette, må nærkontakter kontaktes og testes raskt. Hvis appen kan bidra til at flere smittetilfeller oppdages tidligere enn ellers vil den ha stor verdi. Alle enkelttilfeller vi klarer å teste og isolere, reduserer smittebyrden, uttalte Høie om beslutningen.

Om den nå avviklede applikasjonen Smittestopp, uttalte Høie at det for regjeringen hadde vært viktig å ligge i front med å utvikle verktøy for å begrense smitten, men at dette også har vært innebefattet med risiko for å snuble og gjøre feil.

– Mange var kritiske til hvordan personvernet ble håndtert i Smittestopp, deriblant Datatilsynet, uttalte Høie om tilsynets beslutning om å nedlegge forbud mot innsamling av data gjennom applikasjonen.

Høie selv understreket likevel at han mener personvernet var godt nok ivaretatt i den første applikasjonen.

– Personvernet var godt ivaretatt i Smittestopp, men jeg respekterer Datatilsynets avgjørelse, uttalte helseministeren.

Det blir vanskeligere å måle effekt med ny applikasjon

Om utvikling av den nye applikasjonen uttalte avdelingsdirektør Gun Peggy Knudsen i FHI at instituttet nå vil starte arbeidet med å finne samarbeidspartnere med tanke på lansering av ny løsning før jul. Den nye løsningen vil ikke ha mulighet for sentral lagring av data, og er således regnet som mindre inngripende mot personvernet.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,- i året,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS