Så langt er de gamle eldst hos Demokratene

Bernie Sanders og Joe Biden er Demokratenes forhåndsfavoritter til å utfordre Trump i 2020, men mye kan gå galt for dem på veien mot nominasjonen.

Publisert   Sist oppdatert

I USA begynner primærvalgkampen hos Demokratene å dra seg til. Fem av de seks «store» meldt seg på i kampen om å utfordre Donald Trump i 2020. Kamala Harris, Bernie Sanders, Cory Booker, Elizabeth Warren og Beto O’Rourke har alle meldt sitt kandidatur. Primærvalget får med dette en rekordhøy deltakelse – med til nå 16 kandidater.

Forhåndsfavoritten, Joe Biden, sitter likevel fremdeles på gjerdet, men i en tale foran en gjeng brannmenn tidligere i måneden, hintet han sterkt i retning mot en snarlig annonsering:

- Jeg setter pris på engasjementet dere viste når jeg gikk opp på scenen, sa han til de fagorganiserte brannmennene, og fortsatte: Hold på det i en liten stund til. Det er mulig jeg trenger det om noen få uker

Ifølge nettstedet RealClearPolitics er det Biden og Sanders som ligger klart best an med henholdsvis 28,8 og 21,8 prosentpoeng i en sammenstilling av relevante målinger. Bak disse kommer Kamala Harris med 9,8 prosentpoeng og Beto O’Rourke med 9,2 prosentpoeng, mens Warren og Booker plasserer seg bak dem igjen med henholdsvis 5,7 og 3,2 prosentpoeng.

Dette viser at de som ble regnet som de største favorittene til å vinne nominasjonskampen forrige høst ikke har tapt seg nevneverdig så langt i valgkampen.

Opptil tyve får prøve seg

Likevel er valgkampen så vidt startet, og den første debatten starter ikke før i juni. Demokratenes nasjonale komité (DNC) har bestemt at så mange som 20 kvalifiserte kandidater skal få muligheten til å prøve seg i det som i alt blir 12 direktesendte tv-debatter. Dette gir muligheter for nasjonalt sett ukjente kandidater til å vise seg frem. Dersom noen skulle overaske positivt kan dette fort endre bildet ovenfor.

Det første nominasjonsmøtet avholdes til neste år i Iowa 3. februar. Å vinne her gir erfaringsmessig medvind videre i valgkampen og gode sjanser for å gå seirende ut. For eksempel vant både Barack Obama i 2008 og Hillary Clinton i 2016 Iowa. Per i dag går  meningsmålingene fra Iowa i favør Bidens kandidatur, men han er tett etterfulgt av Sanders. Hvem som blir Demokratenes endelige presidentkandidat avgjøres på landsmøtet 13-16. juli 2020 i Wisconsin.

Ikke så supre delegater

Da Hillary Clinton vant foran Sanders i 2016, spilte superdelegatene en avgjørende rolle. Superdelegatene skiller seg fra de ordinære delegatene ved at de ikke er forpliktet til å stemme i tråd med valgresultatene fra delstaten de tilhører. Etterspillet har ført til at superdelegatene nå har fått betydelig mindre makt. En Regelendring har ført til at superdelegatene først får anledning til å stemme i andre valgrunde på landsmøtet i Wisconsin, noe som forutsetter at ingen av kandidatene oppnår flertall i første valgrunde.

Superdelegatenes begrensede innflytelse tilsier at partielitens favoritter ikke har det forspranget mange mente de hadde før. Et par gode debatter kan dermed gjøre store underverker for mer ukjente kandidater, eller kandidater som har kontroversielle standpunkter sett med partielitens øyne. Likevel skal det sies at Demokratenes partielite nok har blitt mer vennligstilt når det kommer til utradisjonelle standpunkter i mer progressiv retning. Når fire av de mest profilerte kandidatene anses som progressive (Sanders, Harris, Booker og Warren), kan man nok argumentere for at partieliten går i en mer progressiv retning også.

Joe Biden og Bernie Sanders er de største favorittene slik meningsmålingene utarter seg nå. Likevel er vi så vidt i gang, og det er mange muligheter for å vippe resultatene i sin retning. Mye tilsier at det blir disse mot resten – gitt at Biden stiller. Hvilke mulige kritikkpunkter kan man forutse skal komme mot Joe og Bernie?

Tafser eller vennlig bestefar?

Ett av de vil kan være alder. De er ikke akkurat noen ungfoler. Biden vil være 78 år på innsettelsesdagen, mens Sanders vil være 79 år og ha fylt 80 når første år er omme. Man skal ikke se bort ifra at de yngre kandidatene vil stille spørsmålstegn ved deres alder. Mye kan skje med den psykiske og fysiske helsen i løpet av åtte år i den alderen. Ingen president har tidligere vært innsatt såpass sent i 70-årene.

Biden vil nok også kunne bli kritisert for sin opptreden under Anita Hill-høringen i 1991. Han ble i ettertid kritisert av liberale aktivistgrupper for å ikke støtte Anita Hill i større grad. Hill hadde anklaget Clarence Thomas – som var nominert til Høyesterett – for seksuell trakassering. Biden, som da var leder for Justiskomitéen i Senatet, nektet å tillate en rekke vitneforklaringer fra personer som ble ansett som viktige for å få frem beviser som støttet Hills sak. I et demokratisk primærvalg med rekordmange kvinner – og i kjølvannet av #metoo – er det nok stor sannsynlighet for at det vil bli stilt spørsmål rundt hans håndtering av denne saken.

De siste dagene har Biden selv blitt kritisert for upassende oppførsel ovenfor kvinner. To kvinner har stått frem og anklaget Biden for uakseptabel oppførsel mot dem. De to hendelsene skal ha skjedd i 2014 og 2009. I begge tilfeller skal Biden angivelig ha utfordret kvinnenes intimsoner med berøring og antydninger til kyssing. Den 76 år gamle demokratiske donatoren gjennom mange år, Susie Tomkin Buell, beskriver imidlertid Biden som en «vennlig bestefar».

Våpen -  én akilleshæl for Sanders?

Når det gjelder Sanders stemte han i sin tid som Kongressmann mot enkelte lovforslag som hadde til hensikt å innskrenke våpenrettigheter. Han har på det beste hatt en rangering hos NRA (National Rifle Association) på C – noe som er en relativt høy rangering for en progressiv sosialdemokrat. Han har tidligere også sådd tvil om effekten av strengere våpenlovgivning:

- Selv om man vedtok den strengeste lovgivningen angående våpenkontroll, tviler jeg på at det hadde hatt noen stor effekt på tragediene vi har sett.

Man skal derfor ikke se bort ifra at hans stemmehistorikk når det gjelder våpenlovgivning vil høste kritikk i løpet av valgkampen.

Den demokratiske primærvalgkampen er fullpakket av kandidater som kjemper om å møte Trump til presidentvalgkamp i 2020. Joe Biden og Bernie Sanders ligger best an ifølge et gjennomsnitt av fem nyere målinger. Likevel er det over ti måneder igjen til første primærvalg i Iowa. Mye kan forandres i løpet av den tiden når man vet at tv-debatter og andre arenaer for å vise seg frem kommer på løpende bånd fremover. Den 16. juli 2020 vil det vise seg om de gamle fortsatt er eldst. Og eventuelt hvilken av de gamle som er aller eldst.