Rødt og SV har rett om stortingslønnen

Stortingsrepresentantene er i ferd med å bevilge seg selv en økning på et allerede høyt lønnsnivå. Er det virkelig nødvendig?

Publisert Sist oppdatert

Så er det kommet til den tiden på året da stortingspolitikerne bevilger seg selv en klekkelig lønnsøkning, mens SV (og nå også Rødt) protesterer og ber om lønnsfrys. Denne gangen er det snakk om 31 534 kroner i påplussing, slik at representantene nå tjener omtrent en million, i tillegg til frynsegoder som gratis telefon, ukentlige hjemreiser og en møblert leilighet i Oslo.

Jeg sympatiserer med Rødt og SV i denne saken. Både fordi stortingslønnen ligger på et svimlende beløp for oss som i beste fall tjener gjennomsnittlig, fordi det minner om sløsing med skattepengene og fordi det lukter bananrepublikk av politikere som sitter og gir seg selv fete lønnspåslag. De skal være folkets tjenere, ikke dets herrer. På verdensbasis er det antakelig slik at jo mer lukrativt det er å være politiker, desto mindre velfungerende er samfunnet. Norge ligger nær bunnen på lister over politikerlønn som funksjon av BNP per innbygger. Alt tyder på at det er et gode, som vi derfor bør bevare.

Øker ikke

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 699,- i året,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 89,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1050,-

Bestill her