Ny bok om skravleklassens hovedfiende

Mathias Fischers nye bok om Sylvi Listhaug gir et greit bilde av hva slags politiker og retoriker hun er, men kunne godt ha hatt mer engasjement og mindre distanse.

Publisert Sist oppdatert

Om man er enig med en politiker i sak, oppfatter man vedkommendes retorikk annerledes enn om man ikke er enig. Folk jeg har snakket med, har beskrevet for meg hvordan de ser på Sylvi Listhaug nærmest som ondskapen inkarnert. Hver gang hun dukker opp i mediene, ser disse menneskene utelukkende rødfarge. Harmen begynner å dirre som et trykkluftbor.

Men siden jeg selv er nokså enig med Listhaug om norsk innvandringspolitikk, merker jeg ikke noe til slike følelser. Det er mulig enigheten gjør meg blind for overtramp fra Listhaugs side, men samtidig gjør den meg irritert over alle de usaklige angrepene mot henne, som det også har vært mange av.

Tidligere Venstre-politiker og BT-kommentator Mathias Fischer er i demografien for de som pleier å bli mest provosert av Listhaug. Men jeg merker ingen irritasjon over usakligheter fra hans side når jeg leser hans nye bok om henne, Kors på halsen - Sannheten om Sylvi Listhaug. Jeg synes boken holder et tilfredsstillende saklighetsnivå, og den gir et nokså godt bilde av hva slags type politiker og retoriker Listhaug er. Samtidig er forfatteren selvsagt ingen Listhaug-venn, og bestreber seg på å vise leseren ting som for eksempel at hun ikke var like opptatt av kristendom tidligere i livet som nå (noe som dog ikke kan sies å være en uvanlig utvikling) eller at hun karikerer motstandere (noe hun vel heller ikke er alene om).

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,- i året,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS