En historisk mekanisme som ofte gjentar seg, kan skape krig mellom USA og Kina, hevder Harvard-statsviteren Graham Allison.
En historisk mekanisme som ofte gjentar seg, kan skape krig mellom USA og Kina, hevder Harvard-statsviteren Graham Allison.

Nei, krig mellom USA og Kina er ikke bestemt av skjebnen

Harvard-statsviteren Graham Allisons nye bok om «Thukydids felle» har blitt en snakkis. Men boken er like farlig som den er dårlig.

Publisert Sist oppdatert

I sin siste bok, Destined for War: Can America and China Escape Thucydides’s Trap?, fortsetter den anerkjente Harvard-professoren Graham Allison å argumentere for at «Thukydids felle» eksisterer innen statsvitenskapen, som forklaring på hvorfor kriger inntreffer mellom stormakter.

Konseptet er søkt, men enkelt: når en fremvoksende makt truer posisjonen til en rådende makt, blir de etablerte strukturene satt på en belastningsprøve. Den fremvoksende makten er ambisiøs, men føler seg undertrykt. Den rådende makten ønsker å beholde sin posisjon. Frykt og ambisjon oppstår således i giftig kombinasjon som, mer ofte enn ikke, resulterer i krig mellom partene.

Som Allison liker å minne oss på: teorien kan tilskrives selveste historiefagets far, Thukydid. I Historien om Peloponneserkrigen observerte Thukydid at det var Athens vekst, og frykten denne veksten skapte i Sparta, som gjorde krig mellom de to partene uunngåelig. Den samme mekanismen har forårsaket krig et utall ganger senere i historien, skal vi tro Allison. Sammen med kollegaer fra Harvard har han undersøkt utfallet i seksten historiske eksempler hvor en fremvoksende makt utfordret den rådende stormaktens posisjon. I tolv av eksemplene var resultatet krig.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,- i året,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS