KULTUR

Donald Trumps støttespillere utenfor Kongressen 6. januar 2021.
Donald Trumps støttespillere utenfor Kongressen 6. januar 2021.

Fra det mørke nettet og ut i dagen

Carline Tromps bok om ytre høyre tegner opp en idehistorisk kamp vi står midt oppe i.

Publisert

Carline Tromp, debattredaktør i Klassekampen, har skrevet bok om kulturkrig og ytre høyre som har fått en spesiell aktualitet av krigen som herjer i Ukraina. Den russiske kirkes overhode bedyrer at invasjonen har en åndelig dimensjon, mens Putins regime i årevis har forsøkt splitte Europa med påvirkningskampanjer og trollfabrikker. Populistiske politiske aktører i Europa forsøker i disse dager å toe sine hender for putinismen de selv har deltatt i. Imens venter vi på hvilken informasjonskrig invasjonen vil avstedkomme.

Tromp kunne, forståelig nok, ikke forutse situasjonen, men et slikt sistekapittel er på sett og vis i ferd med å skrive seg selv rundt oss. I det hennes bok gikk i trykken, ledet alle snirklete ideologiske veier til stormingen av Kongressen i USA 6. januar 2021. Dette var det foreløpig siste og mest dramatiske utslag av «kulturkrigen».

Boken er drivende godt skrevet (full av formuleringer som dette, «hvis alt-right med sin fuck you-holdning og nihilistiske humor var punk, var kontrajihadismen svartmetall: dyster, hard og apokalyptisk»), og dekker et stort landskap, fra identærbevegelsen i Frankrike, nasjonalistiske strømninger i Storbritannia, 22. juli i Norge, nynazisme og shitpostende fora på det mørke internett.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,- i året,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS