KULTUR

Beistet og dyret som lokker fra åpenbaringen har gitt Dostojevksij inspirasjon til de revolusjonere karakterene Nikolaj Stavrogin og Pjotr Verkhovenskij..

De rike og liberale er revolusjonens nyttige fjols

Dostojevskijs bok De besatte er fremdeles relevant for vår tid.

Publisert

I Markusevangeliet møter Jesus en mann fra gravhulene som hadde en uren ånd i seg. Like ved dem gikk det en stor griseflokk og beitet, og de urene åndene ba ham: «Send oss bort til grisene, så vi kan fare inn i dem!» Det ga han dem lov til. Da fór de urene åndene ut av mannen og inn i grisene, og flokken, omkring to tusen dyr, satte utfor stupet og ned i sjøen, og der druknet de.

Lignelsen om de besatte grisene er tema i Fjodor Dostojevskijs bok De besatte, der de urene åndene representerer samtidens radikale ideer, og svinene som blir besatt av dem og drukner er det russiske folk.

I handlingen blir vi først kjent med Stepan Verkhovenskij, en representant for den fremvoksende liberale intelligentsiaen i Russland. Stepan har viet mesteparten av livet sitt til et platonisk forhold med den rike godseieren Varvara Petrovna, hvor han på hennes gods har drukket champagne med de lokale fritenkerne.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS