KULTUR

Foto: Lukasz Giza
Foto: Lukasz Giza

Hva skjer når dyr ofres for menneskers nytelse og grådighet?

Nobelprisvinner Olga Tokarczuk kommuniserer gjennom et kodet landskap, inspirert av William Blake.

Publisert Sist oppdatert

På 1500-tallet, den gang koder var en vanlig kommunikasjonsform blant litterater, dannet italieneren Girolamo Cardano et kryptogram som fikk benevnelsen «Cardano-grillen» eller Cardano-rasteret. Metoden besto i å skjære ut små firkantede hull på forskjellige steder i en plate som ble lagt over et ark eller pergament. Gjennom disse lukene skrev man bokstaver som dannet en forståelig beskjed hvis man visste hvordan den skulle avkodes; når rasteret ble fjernet, fylte man ut de øvrige nummererte feltene med en tilsynelatende beskjed, som var den som kunne leses for de uinnvidde. Den skulle virke troverdig, men kunne gjerne være en avsporing eller ha fint lite med den egentlige meldingen å gjøre.

Det er noe slikt, forekommer det meg, som må ha streifet Olga Tokarczuk, vinneren av Nobelprisen i Litteratur for 2018 (som først ble utdelt i år), da hun skrev boken med den kryptiske tittelen Før plogen din over de dødes knokler. Hva slags plog er det snakk om her?

Det oppgis på smussomslaget at romanen, ved siden av å være så mangt, også er en hyllest til William Blake. Dermed kan vi gjette at det må være et Blake-sitat som er brukt. Den som kjenner William Blake, vil vite at det er et sitat fra Helvetes ordtak i The Marriage of Heaven and Hell – Giftemålet mellom Himmel og Helvete (1974).

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 699,- i året,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 89,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1050,-

Bestill her