SPALTIST

Daniel Kahneman er aktuell med Noise, skrevet med Olivier Sibony og Cass R. Sunstein.
Daniel Kahneman er aktuell med Noise, skrevet med Olivier Sibony og Cass R. Sunstein.

Alt som kan gå galt i beslutningsprosesser

Boken Noise: A Flaw in Human Judgement gjør oss bevisst på at kompetente mennesker ikke alltid kommer frem til rettferdige og riktige beslutninger.

Publisert

Hvis du tror du kan stole på eksperter, på at beslutninger er rettferdige og at du stort sett får lik vurdering av samme sak av ulike fagfolk, får du en øyeåpner med Daniel Kahneman, Olivier Sibony og Cass R. Sunsteins nye bok Noise: A Flaw in Human Judgement.

Forfatterne har også tidligere vært opptatt av ulike forhold ved handlinger og beslutninger. Cass Sunstein er kanskje mest kjent for boken Nudge, om å tilrettelegge for gode beslutninger, mens Daniel Kahneman fikk Nobelprisen i økonomi, til tross for at han er psykolog. Hans bok Tenke fort og langsomt oppsummerer våre to beslutningssystemer, det som krever at vi anstrenger oss og tenker, og det som er raskt og effektivt, men hvor feilfrekvensen er høyere.

Boken Noise dreier seg mest om de beslutningene vi bruker tid på, tenke langsomt i Kahnemans vokabular. Boken åpner med å fortelle om dommere som avsier dommer med svært stor spredning for samme forhold, både i virkeligheten og i forsøk. Det samme gjelder leger eller forsikringsaktuarer eller andre som tar beslutninger i profesjonelle sammenhenger. Det er ikke små forskjeller det er snakk om, men beslutninger som kan gå i helt forskjellige retninger og selvfølgelig være avgjørende for den som får en svært streng fengselsdom eller en gal medisinsk diagnose. Som Kahneman fortalte på BBCs Start the Week, 17.5.2021, kan været, tiden på dagen eller hvordan legens humør er, kan ha stor innvirkning på beslutninger. For eksempel vil leger oftere skrive ut antibiotika på slutten av dagen enn på starten. Eller et forsikringsselskap kan prise risiko helt feil, både for billig og for dyrt. Eller du selv vil gjøre deg opp en mening på (helt) sviktende grunnlag bare ved å få noen opplysninger som ikke egentlig gir deg noe grunnlag for å ta beslutninger. Dette siste kjenner jeg godt igjen fra Tenke fort og langsomt, men er også med i denne boken om beslutningsstøy.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,- i året,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS