Mitt eget private skatteparadis

Et offentlig utvalg vil beskatte korttidsutleie av deler av egen bolig. Det er rett og rimelig. Men vi som driver med langtidsutleie kommer fremdeles til å bo i et skatteparadis.

Publisert Sist oppdatert

Den offentlige utredningen om delingsøkonomien ble fremlagt i går. Et av de områdene som drøftes er korttidsutleie av egen bolig, der den dominerende plattformen er Airbnb. Et flertall i utvalget går inn for at dette skal være skattepliktig som kapitalinntekt.

Boligutleie beskattes i dag på forskjellig vis. Dersom du leier ut mindre enn halvparten av egen bolig (av utleieverdien, som ikke er det samme som areal), er dette skattefritt. Leier du ut mer enn halvparten, og leieinntekten er mer enn 20.000, er hele inntekten, minus kostnader, skattepliktig som kapitalinntekt (24 prosent). Leier du ut annen bolig, gjelder det samme, men bare inntil fem enheter. Leier du ut mer enn dette regnes aktiviteten som næringsvirksomhet, og beskattes som sådan (marginalskatt 49,92 prosent som personinntekt eller 46,6 prosent som selskapsinntekt).

Logikken er at i lite omfang dreier utleie seg om avkastning av formuesobjekt, og dermed kapitalinntekt, men når omfanget øker, innebærer det et betydelig innslag av arbeid, og dermed tilkommer også skattene som er knyttet til arbeid, som trygdeavgift (som gir trygderettigheter) og trinnskatt.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 699,- i året,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 89,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1050,-

Bestill her