Hvem truer den liberale verdensorden?

Eirik Løkke må gjerne mene at protestvelgerne tar feil, men de stemmer ut fra hvordan de opplever sin livssituasjon og hvem som tar situasjonen på alvor.

Publisert   Sist oppdatert

Eirik Løkkes kritikk av min artikkel i Aftenposten 28. februar burde vært rettet til protestvelgerne i USA og Europa og ikke til meg. De må forstå, sier Løkke, at globaliseringen har skapt store fremskritt, at lønnsnivået for de med lavest inntekt stiger, og at arbeidsløsheten i mange land er på vei ned. Likevel er de utakknemlige og stemmer mot de etablerte partiene og elitene. Sånn kan det gå.

Løkke kommer skjevt ut fra start: «En av de mest sentrale kritikerne av liberale eliter er professor Øyvind Østerud.» Hva i all verden er dette? Det er protestvelgernes syn det dreier seg om her. Hva skulle jeg være, om ikke en temmelig typisk del av de liberale elitene?

Velgere stemmer ikke ut fra makroøkonomiske trekk eller endringer i medianlønn. De stemmer ut fra hvordan de opplever sin egen livssituasjon og hvem som tar denne situasjonen på alvor. Det er holdepunkter for at Hillary Clinton fikk forholdsvis flere stemmer fra velgere i laveste inntektsgruppe enn Donald Trump, men det endrer ikke hovedbildet på valgkartet.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digitalt månedsabonnement til 89 kr i måneden

Bestill her

Digitalt årsabonnement til 699 kr i året

Bestill her

Digitalt årsabonnement og kvartalstidsskrift til 1050 kr i året

Bestill her